2017-02-14 10:55:45
Φωτογραφία για Νέο ΠΕΔΥ με ιδιώτες γιατρούς ή χωρίς; Νέες συζητήσεις για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στον αέρα είναι ακόμη το πολυσυζητημένο νέο ΠΕΔΥ που αναμένεται να δημιουργήσει η κυβέρνηση και έχει διαφημίσει δεόντως.

Βέβαια όλα δείχνουν ότι το νέο σύστημα θα καθυστερήσει πολύ αφού προς ώρας τίποτε δε φαίνεται να είναι ολοκληρωμένο προς υλοποίηση. Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε πρόσφατα ότι το νέο ΠΕΔΥ πάει για το 2ο εξάμηνο του 2017, παρότι η κυβέρνηση διατεινόταν πως όλα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2017.

Μάλιστα με βάση το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, προέκυψε άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα αυτή τη φορά από την Ευρώπη, η οποία απειλεί να μη διαθέσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Και αυτό επειδή δε συμφωνεί με το σχέδιο για το νέο ΠΕΔΥ, αλλά και με τις προσλήψεις γιατρών και προσωπικού με κοινοτικά κονδύλια. Διαβάστε ΕΔΩ τι αποκάλυψε το HealthReport.gr: «Μπλόκο» από την Ευρώπη στο νέο ΠΕΔΥ! Γιατί απειλούν να κόψουν τα κονδύλια»


Όλα τα κόμματα σε προβληματισμό για το νέο ΠΕΔΥ

Στο μεταξύ μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για το πως πρέπει να «στηθεί» η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τη στιγμή μάλιστα που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ψηφιστεί πολλά νομοσχέδια για το νέο σύστημα αλλά κανένα δεν εφαρμόστηκε.

Σημείο κλειδί εάν θα πρέπει στο νέο ΠΕΔΥ να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και οι ιδιώτες, με διάφορες συνεργασίες που θα δημιουργηθούν, κάτι που αντιμάχεται η σημερινή κυβέρνηση.

Αντίστοιχες είναι και οι συζητήσεις που άνοιξαν για το ρόλο του ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα έπρεπε να είναι ένας ανεξάρτητος φορέας- αγοραστής υπηρεσιών, ο οποίος θα «παζάρευε» όλες τις τιμές των υπηρεσιών, αλλά σήμερα κατέληξε να είναι ενσωματωμένος και απόλυτα ελεγχόμενος από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ δε μπορεί να είναι όργανο των κυβερνήσεων, τη στιγμή που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τους ασφαλισμένους και τις κρατήσεις που γίνονται.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές στα ακριβά φάρμακα πέρασαν ουσιαστικά στα «χέρια» του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Στο πλαίσιο αυτό επικρατεί προβληματισμός σε όλα τα κόμματα, σχετικά με το πως θα πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους να είναι οι καλύτερες δυνατές.

Η «Πρωτοβουλία για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική» φορέας προβληματισμού για θέματα Υγείας, διοργανώνει τη δεύτερη εκδήλωση της, με θέμα: «Για μια σύγχρονη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ».

Πάντως η πρώτη αντίστοιχη συνάντηση είχε προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις αλλά ακόμη και …ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως λένε πηγές του HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: «Έρχεται η κίνηση των «τεσσάρων» στην Υγεία! Πρωτοβουλία για αλλαγές από 4 κόμματα και από ΣΥΡΙΖΑ»

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων δεδομένου ότι το Νέο ΠΕΔΥ αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας και της περίθαλψης των πολιτών.

Σχολιαστές θα είναι ο Σάκης Παπαδόπουλος, βουλευτής, τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής, τομεάρχης Υγείας ΝΔ, η Ε.Χριστοφιλοπούλου, τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο Κώστας Μπαργιώτας, ανεξάρτητος βουλευτής (μέχρι πρόσφατα στο Ποτάμι).

Συντονιστής θα είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος ενώ εισηγητής ο Ν. Πολύζος, καθηγητής Παν. Θράκης

Η συνάντηση θα γίνει την Δευτέρα 20 Φεβρουάριου 18:30, στο αμφιθέατρο της ΕΣΔΥ.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ