2017-02-17 17:27:09
Φωτογραφία για Τριντό: Μια ισχυρή Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον όλων
Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα πως όλος ο κόσμος έχει συμφέρον από μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η Ένωση και η χώρα του πρέπει να ηγηθούν της παγκόσμιας οικονομίας σε ενδιαφέροντες καιρούς.

Ο Τριντό είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η Ένωση είναι ένα χωρίς προηγούμενο πρότυπο ειρηνικής συνεργασίας σε μια ομιλία κατά την οποία διαμήνυσε την αποστασιοποίησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αμφισβητήσει την αξία και το μέλλον της Ένωσης, και από τη Βρετανία, που ψήφισε να την εγκαταλείψει.

Μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή φωνή στην παγκόσμια σκηνή δεν είναι απλώς προτιμότερη, είναι απαραίτητη, είπε ο Τριντό.

«Είστε ένας ζωτικής σημασίας παίκτης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που βρίσκονται συλλογικά ενώπιόν μας ως διεθνούς κοινότητας», είπε στους ευρωβουλευτές μία ημέρα αφού ενέκριναν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά. «Πραγματικά όλος ο κόσμος έχει συμφέρον από μια ισχυρή ΕΕ».


Ο Τριντό, που θα επισκεφθεί επίσης τη Γερμανία, είπε πως ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζονται την πίστη στη δημοκρατία, στη διαφάνεια και στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην περιεκτικότητα και την ποικιλομορφία.

«Γνωρίζουμε πως, σε αυτούς τους καιρούς, πρέπει να επιλέξουμε να ηγηθούμε της διεθνούς οικονομίας, όχι απλώς να είμαστε υποκείμενα των ιδιοτροπιών της», είπε, σύμφωνα με το κείμενο που διατέθηκε προτού εκφωνήσει την ομιλία του, προσθέτοντας ότι και τα δύο μέρη έχουν δείξει πως δίνουν αξία στο εμπόριο και στην πίστη ότι μπορεί να φέρει ευημερία στους πολίτες της.

Η ομιλία του Τριντό, που δόθηκε στα αγγλικά και τα γαλλικά, έτυχε θερμής υποδοχής από τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο καθώς διαμήνυσε την αποστασιοποίηση του Καναδά τόσο από τον μεγάλο γείτονά του προς νότο υπό τον Τραμπ όσο και από το Λονδίνο, όπου οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν πως οι δεσμοί με την πρώην βρετανική αυτοκρατορία μπορούν να βοηθήσουν στη διεύρυνση του εμπορίου από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόσο ο Καναδάς όσο και η ΕΕ, είπε ο Τριντό, πρέπει να διασφαλίσουν πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA) λειτουργεί για τον κόσμο.

«Αν επιτύχουμε, η CETA θα γίνει το πρότυπο για όλες τις φιλόδοξες, μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες. Αν όχι, αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η τελευταία. Άρα δεν κάνουμε λάθος, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για εμάς.»

Ο Τριντό είπε πως πολλοί άνθρωποι ανησυχούν πως το τρέχον σύστημα οφελεί μόνο τους λίγους τυχερούς και πως αυτή είναι μια βάσιμη ανησυχία.

Το εμπόριο, είπε, πρέπει να είναι συμπεριλαμβάνει όλους, έτσι ώστε όλοι να επωφελούνται.

«Και αυτή η συμφωνία... κάνει ακριβώς αυτό.»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ