2017-02-17 19:13:57
Φωτογραφία για Αντιπαράθεση ελληνικών – πολυεθνικών επιχειρήσεων για τις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων
Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, η μέση τιμή των γενοσήμων σε σχέση με τα άλλα σκευάσματα είναι περίπου στο 95% στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 50%, ενώ σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία η τιμή είναι κάτω από 25%.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης Iatronet

Σε αντιπαράθεση μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, έχει οδηγήσει η αναφορά του Αντώνη Καρόκη (εδώ) περί ακριβών γενοσήμων στην ελληνική αγορά.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), που εκπροσωπεί τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν κυρίως γενόσημα φάρμακα, αντιδρά στις αιτιάσεις αυτές.

Το προεδρείο της ΠΕΦ (εδώ) κάνει λόγο για ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία – όπως αναφέρει – επιχειρούν να επαναφέρουν το γνωστό και πολυφορεμένο πλέον ψευδές αφήγημα περί δήθεν υψηλών τιμών των γενοσήμων:

“Είναι γνωστή πλέον η τακτική των κύκλων αυτών που, αν και αποτελούν μειοψηφία, επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης ισχυριζόμενοι με προκλητικό τρόπο ότι τη φαρμακευτική δαπάνη επιβαρύνουν τάχα τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα με μέση τιμή 7 ευρώ και όχι όσα εισαγόμενα διατίθενται με μέση τιμή τα 100 ευρώ”.


Η ΠΕΦ καταγγέλλει πως κάθε φορά που η συζήτηση αγγίζει την ουσία του προβλήματος της φαρμακευτικής δαπάνης και εστιάζεται στην αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και στον τρόπο αποζημίωσής τους, τίθεται σε λειτουργία ένας μηχανισμός παραπληροφόρησης.

Την περασμένη Δευτέρα, ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της MSD Ελλάδας Αντώνης Καρόκης είχε αναφέρει πως οι τιμές των γενοσήμων στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλές.

Είχε, μάλιστα, παρουσιάσει στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τα οποία τα ελληνικά γενόσημα έχουν διπλάσια μέση τιμή σε σχέση με τα αντίστοιχα των χωρών του ΟΟΣΑ.

Πίνακας

Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, που παρατίθεται πιο κάτω, η μέση τιμή των γενοσήμων σε σχέση με τα άλλα σκευάσματα είναι περίπου στο 95% στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 50%, ενώ σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία η τιμή είναι κάτω από 25%.

Το προεδρείο της ΠΕΦ εκφράζει την εκτίμηση πως η πλειονότητα των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου επιθυμούν μια ισορροπία ανάμεσα στα παλαιά καταξιωμένα φάρμακα και τα νέα καινοτόμα:

“Καλό είναι να εργαστούμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση αυτή με στόχο να επικρατήσουν δίκαιες και βιώσιμες συνθήκες στο χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον Πληροφορίες

Πίνακας ΟΟΣΑ για τιμές γενοσήμων
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ