2017-02-18 13:23:08
Φωτογραφία για Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β - Γιατί το υπ. Υγείας δεν διαπραγματεύεται την τιμή του εμβολίου;
Με μηνιγγίτιδα τύπου Β νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας μαθητής της Α' τάξης Δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων. Το παιδί νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, σε καταστολή αλλά σε σταθερή κατάσταση.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου - Onmed.gr

Ο μικρός μαθητής, μεταφέρθηκε με συμπτώματα αυχενικής δυσκαμψίας και αρκετά εξανθήματα, στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Το παιδί είναι εμβολιασμένο με όλα τα εμβόλια που προβλέπονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών εκτός από το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκου Β. Οι οδηγίες από τον Νομίατρο της περιοχής προς τον Διευθυντή του σχολείου είναι προς στιγμής να συνεχιστεί η κανονική λειτουργία του σχολείου, ενώ προς τους γονείς συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρό τους.

Το νέο περιστατικό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους γονείς του σχολείου, οι οποίοι αποφεύγουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ενώ σπεύδουν να τα εμβολιάσουν.


Πριν από ένα χρόνο περίπου (Απρίλιος 2016) στα Ιωάννινα είχαν παρουσιαστεί 3 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης σε νέους ηλικίας 20 - 25 ετών. 

Να θυμίσουμε ότι το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β (Bexsero) δεν έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εμβολιασμών και όπως όλα δείχνουν, μάλλον δεν θα ενταχθεί (προς ώρας τουλάχιστον). Αναμένεται η υπουργική απόφαση για κάποιες εξαιρέσεις ωστόσο. Το γεγονός της υψηλής τιμής του εμβολίου (κοστίζει 105 ευρώ η δόση και απαιτούνται 4 δόσεις), είναι φανερό, ότι κάνει διστακτικά τα μέλη της Επιτροπής, να αποφασίσουν την ένταξή του σε μία τόσο δύσκολη δημοσιονομική εποχή για την Ελλάδα, καίτοι οι Παιδίατροι αντιδρούν εντονότατα. Διότι όπως τονίζουν, το κόστος μίας μακράς νοσηλείας στο νοσοκομείο, ή μιας αναπηρίας για ένα παιδί, είναι πολλαπλάσιο τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Φυσικά από την άλλη πλευρά, για να κάνουμε τον δικηγόρο του διαβόλου, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε γιατί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενδεχομένως και τα μέλη της Επιτροπής) δεν διαπραγματεύεται την τιμή με την εταιρεία. Η κίνηση αυτή, θα καταδείκνυε και θα υπογράμμιζε το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης!!!

Άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει την διαπραγμάτευση από το περασμένο καλοκαίρι των τιμών καινοτόμων φαρμάκων και επομένως μία τέτοια τακτική, δεν θα ήταν ξένη προς αυτήν.

Εν τω μεταξύ, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής, Νότης Μαριάς κατέθεσε στην Ευρωβουλή πριν μερικές εβδομάδες, Γραπτή Ερώτηση σχετικά με την άμεση και δωρεάν διάθεση στην Ελλάδα του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει τα κονδύλια για την ολική κάλυψη του κόστους εμβολιασμού στην Ελλάδα της κρίσης και της δημοσιονομικής στενότητας
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ