2017-02-18 15:12:09
Φωτογραφία για Την στήριξη των ΗΠΑ για την άμυνα της Ευρώπης τρέχει να επιβεβαιώσει ο Μάικ Πένς
Να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ για την τήρηση των αμυντικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ουάσιγκτον έναντι του ΝΑΤΟ, θα προσπαθήσει αύριο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, κατά την πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ευρώπη.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα τονίσει στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου ότι η Ευρώπη αποτελεί «αναντικατάστατο συνεργάτη» για τις ΗΠΑ, ενώ το μήνυμα αυτό θα το τονίσει και κατά τις προσωπικές του συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες στο Σαββατοκύριακο αλλά και τη Δευτέρα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Λευκό Οίκο.

«Είμαστε πιο ασφαλείς κι έχουμε μεγαλύτερη ευημερία όταν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη, είναι ισχυρές κι ενωμένες», δήλωσε ο σύμβουλος, προδιαγράφοντας το πλαίσιο της επίσκεψης του Πενς.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θορύβησε τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καθώς οι εξαγγελίες του βρέθηκαν σε ευθεία απόσταση από την παραδοσιακή προσέγγιση των Ρεπουμπλικάνων για το πλαίσιο της αμυντικής υπερατλαντικής σχέσης.


Παράλληλα ο ίδιος έχει εκφράσει το θαυμασμό του για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, θα ήθελε να συνεργαστεί στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Προεκλογικά, ο Τραμπ αμφισβήτησε και τη σημερινή αμυντική αξία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Στο Μόναχο ο Πενς θα έχει μία σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες. Μεταξύ αυτών, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αλλά και οι ηγέτες της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα ταχθεί υπέρ της τήρησης των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία του Μινσκ για την επίλυση του πολεμικού προβλήματος στην Ουκρανία, ενώ θα υποστηρίξει και την εφαρμογή των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, σε σχέση με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις διευκρινιστικές δηλώσεις του ίδιου συμβούλου.

Παράλληλα ο Πενς προγραμματίζει να συζητήσει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι, αλλά και τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπαντί, αλλά και τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Τη Δευτέρα ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα έχει κύκλους διαβουλεύσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η επίσκεψη του Πενς στην Ευρώπη πραγματοποιείται μετά την παραίτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν τη Δευτέρα αναφορικά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με το Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον για τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αλλά και για την παραπλάνηση του Αμερικανού αντιπροέδρου από τον Φλιν όταν τον ενημέρωσε για το παραπάνω ζήτημα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ