2017-02-20 09:04:19
Φωτογραφία για Έρχεται επιπλέον αμοιβή για τους εργαστηριακούς γιατρούς 5 ευρώ; Τι θα διεκδικήσει ο κλάδος
Δευτέρα 20 Φεβρουάριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με ένα επιπλέον 5ευρω είναι πιθανό να αμείβονται για κάθε πράξη οι εργαστηριακοί γιατροί, εάν τουλάχιστον πάρουν το πράσινο φως από το υπ.Υγείας.

Ειδικότερα οι γιατροί έπειτα από σχετική απόφαση που ελήφθη στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), αναμένεται να διεκδικήσουν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και τον ΕΟΠΥΥ, να θεσμοθετηθεί για τους εργαστηριακούς γιατρούς (βιοπαθολόγους, ακτινολόγους) αποζημίωση ιατρικής πράξης για τη διάγνωση που εκδίδουν στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε Γενική Συνέλευση του κλάδου παρουσία όλων των εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Πάντως δε φαίνεται να είναι κάτι πρωτόγνωρο καθώς με βάση τα όσα παρουσιάσθηκαν στη γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, πρόκειται για μια τακτική που ακολουθείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.


Αξιοσημείωτο είναι πως οι γιατροί ζητούν το επιπλέον 5ευρω να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι.

Γιατί ένα επιπλέον 5ευρω

Δεν είναι τυχαία όμως η διεκδίκηση μιας επιπλέον πληρωμής για τους εργαστηριακούς γιατρούς. Τον περασμένο χρόνο υποκοστολογήθηκαν κατά μέσο όρο 43% οι βασικότερες εργαστηριακές εξετάσεις, με συνέπεια οι μικροί εργαστηριακοί γιατροί να μην μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους.

Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ τους πληρώνει με καθυστέρηση μηνών, ενώ κουρεύει και ολόκληρους μήνες από τις οφειλές του με τη μορφή του rebate και του claw back. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Νέες εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ! Δείτε ποιες θα αποζημιώνονται και πόσο«

Είναι ενδεικτικό ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις που υποκοστολογήθηκαν (51 εξετάσεις) έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, ενώ στις υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις

μειώθηκαν οι τιμές τους μεσοσταθμικά κατά 9%.

Και βέβαια σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο ΕΟΠΥΥ εισήγαγε την κάλυψη άλλων νέων 86 εξετάσεων υπό τον κλειστό προϋπολογισμό του και χωρίς αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ