2017-02-21 16:43:07
Φωτογραφία για Αυτή είναι η πραγματική περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν
Εχει 20 ακίνητα, ένα παλάτι, 15 ελικόπτερα, 4 γιότ, 43 αεροπλάνα, αμύθητο πλούτο Οι εκτιμήσεις και οι μαρτυρίες για την περιουσία του Πούτιν είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές.

Η επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου είναι ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κερδίζει το χρόνο μόνο 170.000 δολάρια, τον μισθό του.

Στη Ρωσία, πράγματι, η επίσημη γραμμή αναφέρει ότι ο πρόεδρος έχει μια «κανονική» ζωή, πράγμα που κάνει όλους τους αναλυτές να χαμογελούν. Γιατί σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το Bloomberg Review, σε ένα άρθρο που δημοσίευσε ήδη από το 2013, έγραφε ότι «με μια απλή αναζήτηση στη Google φτάνουμε σε υπολογισμό μεταξύ 40 και 70 δις περιουσία».

Εκπληκτικές αποκαλύψεις για τον πλούτο που έχει συγκεντρώσει ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ένας αναλυτής, Ρώσος εξόριστος, ο  Stanislav Belkovsky. Σε μια συνέντευξή του στον Guardian και στην Die Welt δήλωνε ήδη από το 2007, ότι ο Πούτιν κατέχει το 37% της εταιρείας πετρελαίου  Surgutneftgaz καθώς και το 4,5% του πετρελαϊκού γίγαντα Gazprom. Ηδη, δηλαδή, από την συμμετοχή του στο κεφάλαιο αυτών των εταιρειών αντιστοιχεί σε 40 δις δολάρια.


Από τότε, ο Belkovsky επανήλθε και έδωσε νέα συνέντευξη, το 2012, στο Bureau of Investigative of journalism. Οπως είπε, το νούμερο ήταν αυξημένο κατά πολύ, για τον απλούστατο λόγο ότι στο μεταξύ οι μετοχές στους δύο αυτούς κολοσσούς είχαν ανέβει. Εκτιμούσε, λοιπόν, την υποτιθέμενη περιουσία του Πούτιν σε «60-70 δις δολάρια». Ωστόσο, τα λεγόμενα του Stanislav Belkovsky δεν επαληθεύτηκαν ποτέ, αλλά ούτε και διαψεύστηκαν.

Το 2012, μια έκθεση που έκανε ένα πρώην μέλος της κυβέρνησης Γιέλτσιν, ο  Boris Nemtsov έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση ότι ο Ρώσος πρόεδρος ζει στη χλιδή. Αυτό το έγγραφο δεν αποτιμούσε σε νούμερα την περιουσία του Πούτιν, αλλά εμφάνιζε έναν κατάλογο των όσων κατέχει.

Αυτός ο κατάλογος είναι εντυπωσιακός. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέχει 20 ακίνητα (εκ των οποίων ένα παλάτι), 15 ελικόπτερα, 4 γιότ, 43 αεροπλάνα (εκ των οποίων ένα Airbus και ένα Falcon του Dassault) τα οποία μόνα τους κοστίζουν 1 δις δολάρια. Στο σύνολο «αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να συγκριθεί με τη ζωή ενός Πέρση πρίγκηπα ή ενός ζάπλουτου ολιγάρχη», ήταν το συμπέρασμα της έκθεσης.

Αλλά παραμένει δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Το μυστήριο παραμένει για τον άνθρωπο που το Forbes, το οποίο δεν μπορεί να τον αποκαλέσει «τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο», αποκαλεί τον ισχυρότερο άνθρωπο του κόσμου.

Υπάρχει ωστόσο και η μαρτυρία του Bill Browder, επικεφαλής του hedge fund «Hermitage Capital Management», ο οποίος ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ρωσία. Ο επενδυτής πιστεύει ότι η περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γιγαντιαία και ξεπερνάει ακόμη και την περιουσία του Μπιλ Γκέητς, ο οποίος κατέχει, επισήμως, πλούτο 72 δις δολαρίων.

«Τα δέκα πρώτα χρόνια της ηγεμονίας του Πούτιν συγκεντρώθηκε το περισσότερο χρήμα που μπορούσε να κλαπεί. Ορισμένοι, μεταξύ αυτών και εγώ, πιστεύουν ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ή ένας από τους πλουσιότερους, με εκατοντάδες δις δολάρια περιουσία τα οποία έκλεψε στη Ρωσία», έχει δηλώσει ο  Bill Browder το 2015 στο CNN.

«Πιστεύω ότι η περιουσία του ανέρχεται σε 200 δις δολάρια (...) Ολο αυτό το χρήμα κοιμάται σε ακίνητα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, σε μετοχές ή και σε hedge funds», πρόσθεσε.

Ο  Bill Browder είναι ένας άνθρωπος που ξέρει πολλά για την λειτουργία του Κρεμλίνου αφού υπήρξε πρώην υποστηρικτής του Πούτιν, αλλά έπεσε σε δυσμένεια το 2006, όταν κατήγγειλε απάτη εναντίον του κεφαλαίου του -ο διάσημος «φάκελος Magnitsky». Ωστόσο, οι δηλώσεις του Bill Browder ξανάφεραν στην επιφάνεια τις φήμες για την ατράνταχτη περιουσία του Πούτιν.

Το 2013, τα επίσημα ντοκουμέντα που δημοσίευσε η Μόσχα και ανέβασε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti κάνουν λόγο για μια ζωή σχετικά μεσαία. Ο μισθός του Βλαντιμίρ Πούτιν ως πρόεδρος της Ρωσίας ανερχόταν το 2012 σε 5,8 εκατομμύρια ρούβλια, ήτοι 187.000 δολάρια ή 150.000 ευρώ το χρόνο. Και ήταν κάτοχος, σύμφωνα με τα ίδια ντοκουμέντα, ενός φτωχού οικοπέδου, ενός διαμερίσματος και τριών αυτοκινήτων.

Αποκαλύψεις για την περιουσία του Πούτιν έκανε και ο Mark Galeotti, καθηγητής στο Institute of International Relations Prague, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη Ρωσία ως τον προσωπικό του κουμπαρά.

Ο καθηγητής αποκάλυπτε ότι ο Πούτιν είναι κάτοχος του γιότ Olympia, που εμφανίζεται ως δώρο που του έκανε ο ολιγάρχης Αμπράμοβιτς.

Είναι επίσης κάτοχος ενός παλατιού στη Μαύρη Θάλασσα, αξίας 700 εκατομμυρίων λιρών. Πρόκειται για το παλάτι στο  Cape Idokopas, το οποίο κατασκευάστηκε το 2010 και είναι για προσωπική χρήση του Πούτιν. «Είναι ένα τεράστιο παλάτι. Λένε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Πούτιν, αλλά όταν οι δημοσιογράφοι πλησιάζουν, τους σταματούν πράκτορες της μυστικής αστυνομίας PSS του Πούτιν», αναφέρει ο καθηγητής.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ