2017-02-23 09:39:04
Φωτογραφία για ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΑΚΑΩΤΟΣ;
Αμήχανες κυβερνητικές δηλώσεις για μέτρα 

και χρονοδιάγραμμα

Με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να σιωπά για τη συμφωνία στο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να βρίσκονται σε κατάσταση «ηθελημένης αφωνίας», αναμένοντας εξηγήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου εξάγει την επιχειρηματολογία του στην αλλοδαπή. Την ίδια δε στιγμή, το «ελληνικό ζήτημα» απασχολεί τον γερμανικό Τύπο και προκαλεί εσωτερικούς κλυδωνισμούς στο «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Die Linke, με στελέχη του να τάσσονται υπέρ και κατά του Grexit.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», υποστήριξε πως «η συμφωνία των Βρυξελλών είναι ξεκάθαρη: Η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει», σημείωσε πως «η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας» και παρατήρησε ότι «θα το πράξουμε, σε συμφωνία με τους θεσμούς, με ένα σχέδιο φορολογικών παρεμβάσεων που θα είναι ουδέτερο».


Ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αλλά όλοι είμαστε σύμφωνοι για την επίτευξη τελικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. «Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να γίνουν όλα πριν από τις γαλλικές εκλογές. Και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να γίνει». Ο ίδιος επισήμανε πως η Αθήνα ζητεί στην τελική συμφωνία να περιλαμβάνεται «ένα σοβαρό μεσοπρόθεσμο σχέδιο που να καθιστά το χρέος λιγότερο επαχθές και το οποίο να καθορίζει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τον προϋπολογισμό».

Ως «βήμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία αξιολογεί τη συμφωνία η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, η οποία υποστήριξε πως «δημιουργείται ένα σαφές τοπίο για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι επενδύσεις θα ωθήσουν την ανάπτυξη που συνεπάγεται και νέες θέσεις εργασίας και είναι ένα κλειδί για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία». 

Σε υψηλούς τόνους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός παραδέχτηκε μιλώντας 

στον Ρ/Σ North 98 πως «δεν μπορεί να προεξοφλήσει κανείς από εδώ και πέρα τι θα γίνει» και δίνοντας το μέτρο της αμηχανίας στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών, σημείωσε: «Δεν συμφωνήθηκαν μέτρα, μειώσεις στο αφορολόγητο κ.λπ. Το τι θα έρθει εμείς δεν έχουμε εικόνα, έχουμε την εικόνα την επίσημη να βγαίνει ο Ντάισελμπλουμ και να λέει πως είμαστε σε καλό δρόμο. Μείωση στις συντάξεις ή άλλο, είναι πακέτο λιτότητας. Άρα, αυτό δεν μπορεί να υπάρχει, γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Αν προσδοκούν να έρθει μια άλλη κυβέρνηση να τα ψηφίσει, τότε ας αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους».

Άκρως επιφυλακτικός για τις εξελίξεις, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος επισήμανε: «Φοβάμαι ότι τα Eurogroup του Μαρτίου και του Απριλίου είναι χαμένα, πάμε γι’ αυτά στις 22 Μαΐου ή στις 15 Ιουνίου, όπου στο δεύτερο θα είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο».

Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το τι συζητήθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας κάλεσε από πλευράς της, εκ νέου, η Νέα Δημοκρατία τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει, επιτέλους, να πάψει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει καλά τα ελληνικά» ανέφερε η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας: «Του επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, το ερώτημα για ποιο λόγο δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για το τι συζητήθηκε για τη χώρα μας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας». «Δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος - Χουλιαράκης είναι από την περασμένη Δευτέρα εξαφανισμένοι και δεν έχουν ενημερώσει για το αν και τι ακριβώς συζητήθηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα. Το μόνο που γνωρίζουν οι πολίτες είναι η προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου, μέσω ενημερωτικού σημειώματος, πριν καν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup», σχολίαζε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος απαντά μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» στην Ν.Δ. περί «περίεργης αφωνίας» του ίδιου και του Γιώργου Χουλιαράκη μετά τη συνεδρίαση και την απόφαση του Eurogroup. «Δεν υπάρχει ίχνος αληθείας σε όσα διακινούνται» λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και χρησιμοποιώντας μια φράση του Μαρκ Τουέιν και προσθέτει: «Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ