2017-03-02 10:09:19
Φωτογραφία για Μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας: Πότε έρχονται, πόσο «κοστίζουν», ποιους αφορούν
Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

Τον Μάιο προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο να ενεργοποιήσει και πάλι τη διάταξη που αφορά στην καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες των «Ειδήσεων» η διάταξη αναμένεται να ενεργοποιηθεί το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι επιχειρήσεις από τον κλάδο ενοικίασης αυτοκινήτων όσο και οι ιδιώτες καταναλωτές που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους ώστε να πάνε διακοπές καταβάλλοντας χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και να μειώσουν ανάλογα τόσο το τεκμήριο διαβίωσης όσο και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης (σε περίπτωση που το όχημα διαθέτει κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ.).

Πέρυσι η ευνοϊκή διάταξη που αφορούσε στην καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας η οποία ενεργοποιήθηκε στις 12 Μαΐου, χρησιμοποιήθηκε σε πάνω από 100.000 ΙΧ που ανήκαν σε ιδιώτες καταναλωτές αλλά και σε επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων.


Φέτος το κόστος των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας, σύμφωνα με πληροφορίες των «Ειδήσεων» δεν αναμένεται να αλλάξει σε σχέση με πέρυσι και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας στο όχημά τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα αναλογικά Τέλη Κυκλοφορίας θα είναι ακριβότερα κατά 1/12 έως και 2/12. Ειδικότερα:

α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,

β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,

γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2017 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) ετησίων τελών κυκλοφορίας. Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος θα πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αρθούν από την «ακινησία» όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περίπου 1,1 εκατ. αυτοκίνητα και να αντλήσει έσοδα.

Να υπενθυμίσουμε πως όσοι πραγματοποιούν άρση ακινησίας έστω και για ένα μήνα θα επιβαρυνθούν επίσης από τα αναλογικά τεκμήρια αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Ειδικότερα αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ με κινητήρα δύο λίτρων που δεν έχει κλείσει 10ετία πραγματοποιήσει άρση ακινησίας και το κυκλοφορήσει για ένα μήνα τότε θα επιβαρυνθεί με τεκμήριο που αφορά στο 1/12 του ετήσιου συνόλου όπως επίσης και με το 1/12 του ετήσιου Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.

Αν το κινήσει για τρεις μήνες τότε η επιβάρυνση από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης ανέρχεται στα 3/12 του ετήσιου ποσού όπως και το τεκμήριο αντίστοιχα Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ειδήσεις»

ΠΗΓΗ: http://www.enikonomia.gr/auto/142937,meiomena-teli-kykloforias-pote-erchontai-poso-kostizoun-poious-af.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στον αέρα η πώληση της Μίλαν
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στον "αέρα" η πώληση της Μίλαν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ