2017-03-07 13:50:30
Φωτογραφία για Σημαντικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Πέφτουν υπογραφές με τις κοινοπραξίες 3 ενεργειακών κολοσσών
Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν μπει πλέον στον "αναπνευστήρα" ενώ παράλληλα η τουρκική προκλητικότητα σε Κύπρο και Αιγαίο χτυπάει "κόκκινο", οι εξελίξεις στον τομέα ανάπτυξης των υδρογονανθράκων εντός Κυπριακής ΑΟΖ είναι ραγδαίες και ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάδειξη της Μεγαλονήσου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Πλέον το μόνο που απομένει είναι το τυπικό σκέλος των υπογραφών στις συμφωνίες που συνήψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τις κοινοπραξίες των ενεργειακών κολοσσών που θα δραστηριοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, αναφορά γίνεται για την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum στο τεμάχιο «10», την ιταλική ΕΝΙ στο τεμάχιο «8» και την κοινοπραξία ΕΝΙ με την γαλλική Total στο τεμάχιο «6».

Εξίσου σημαντική εξέλιξη εξάλλου, αν όχι σημαντικότερη, θεωρείται η σημερινή έγκριση εξαγοράς του 50% των δικαιωμάτων του τεμαχίου «11», από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν ενημέρωσης από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Ως γνωστόν το τεμάχιο αυτό γειτνιάζει με το αντίστοιχο αιγυπτιακό στο οποίο έχει εντοπιστεί το υπερκοίτασμα «Ζορ» από την ΕΝΙ, γεγονός που εγείρει βάσιμες προσδοκίες για επέκταση του συγκριμένου κοιτάσματος και στο εν λόγω τεμάχιο, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ