2017-03-12 15:53:08
Φωτογραφία για Παραλήρημα Ερντογάν κατά πάντων! Θα το πληρώσει η Ολλανδία – Φασιστική η Ευρώπη – Καλεί τους Τούρκους της Ευρώπης σε… ξεσηκωμό
Ο Ερντογάν "βρυχάται", ο Τσαβούσογλου προκαλεί και η Ολλανδία (λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές και υπό το φόβο της νίκης των ακροδεξιών) βάζει "μπλόκο" στα σχέδια του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Ευρώπη σε πεδίο προεκλογικής μάχης ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, με το οποίο θέλει να γίνει ο ένας και μοναδικός κυρίαρχος της Τουρκίας.

Η κατάσταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία μοιάζει εκτός ελέγχου, με την τουρκική πλευρά να προκαλεί με κάθε τρόπο. Μετά το "ντου" οπαδών του Ερντογάν στο τουρκικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη απ’ όπου κατέβασαν την ολλανδική σημαία και ανέβασαν την τουρκική, τη σκυτάλη της επίθεσης στην Ολλανδία πήρε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Περίπου 500.000 τούρκοι μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι έχουν διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίζουν και στις δύο χώρες

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή (12.03.2017) ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε την Ολλανδία πως θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την απόφαση να μην επιτρέψει στην Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, να μπει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ και να την απελάσει στη Γερμανία (απ’ όπου ταξίδεψε οδικώς).


«Αν θυσιάσετε τη σχέση σας με την Τουρκία για τις εκλογές της Τετάρτης, θα πληρώσετε το τίμημα» είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην ολλανδική κυβέρνηση και "απείλησε" πως «δεν έχουμε κάνει ακόμα ό,τι απαιτείται». Και αφού επανέλαβε ότι «ο ναζισμός είναι ακόμη "ζωντανός" στη Δύση», ο Ερντογάν κάλεσε «τους αδερφούς και τις αδερφές μας στην Ευρώπη να "σταθούν όρθιοι"», λέγοντας πως οι πράξεις των Ευρωπαίων θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ! «Η συμπεριφορά των Ευρωπαίων είναι μόνο μια από τις αποδείξεις της ανόδου του ρατσισμού και του φασισμού», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τσαβούσογλου: Δεν αρκεί μια συγγνώμη

Την ίδια στιγμή, ο άνθρωπος που έγινε αιτία να ξεκινήσουν όλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τα αντίποινα και πως μια συγγνώμη από την Ολλανδία δεν θα είναι αρκετή!

Η Άγκυρα, είπε ο Τσαβούσογλου, απαίτησε από την Ολλανδία γραπτή απολογία για την απαγόρευση στην Τουρκάλα υπουργό να μπει στο προξενείο της χώρας στο Ρότερνταμ αλλά πρόσθεσε πως ακόμη κι αυτό δεν θα είναι αρκετό, σημειώνοντας πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίποινα. «Όλο αυτό θα έχει απάντηση. Το να ζητήσουν συγγνώμη δεν είναι αρκετό. Ξεκινήσαμε τα αντίποινα και είπαμε ότι ο Ολλανδός πρέσβης δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία. Θα κάνουμε κάποια βήματα και μετά οι Ολλανδοί θα απολογηθούν. Αλλιώς, θα συνεχίσουμε τα αντίποινα», είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους στη γαλλική πόλη Μετς, όπου αργότερα αναμένεται να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση.

Και φυσικά δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα στην Ευρώπη: περιμένει, είπε, να κριτικάρει το "φασιστικό" όπως το χαρακτήρισε, περιστατικό στο Ρότερνταμ.

Όλα αυτά ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δηλώνει πως ναι μεν η Ολλανδία δεν θέλει να κλιμακώσει περισσότερο τη διπλωματική κρίση (τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η χώρα του) αλλά έσπευσε να διαμηνύσει πως αν προκληθεί, θα απαντήσει. «Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε. Η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί», πρόσθεσε.

Ο Ρούτε, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Τετάρτη έρχεται στήθος με στήθος με τον πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς που τάσσεται κατά του Ισλάμ, δήλωσε πως είναι δικαίωμα της Ολλανδίας να εμποδίζει τουρκικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της, καθώς δημιουργούν απειλή για τη δημόσια τάξη.

Ντου, αυγά και επεισόδια

Η ένταση, πάντως, δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται. Και όσο υπάρχουν δηλώσεις και αντίποινα και εκβιασμούς, τα πνεύματα δεν θα ηρεμήσουν. Στην Τουρκία, διαδηλωτές οπαδοί του Ερντογάν εισέβαλαν το πρωί της Κυριακής (12.03.2017) στο ολλανδικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και υπέστειλαν την ολλανδική σημαία, αντικαθιστώντας την με την τουρκική.

Αν και οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως η πρόσβαση σε μια σειρά χώρους της διπλωματικής αποστολής της Ολλανδίας έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη...

Δεν ήταν το μοναδικό επεισόδιο. Το βράδυ του Σαββάτου, οι δρόμοι γύρω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, με τις ολλανδικές αρχές να στέλνουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έφιππους αστυνομικούς ακόμη και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο για να διαμαρτυρηθεί τόσο για την απαγόρευση να μπει στη χώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και για την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων!

Περίπου 1.000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ κρατώντας τουρκικές σημαίες. Φώναζαν "Τουρκία" και συνθήματα υπέρ του Τούρκου προέδρου ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα, το εξαγριωμένο πλήθος πέταξε αυγά στο κτίριο της ολλανδικής πρεσβείας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ, hurriyetdailynews.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ