2017-03-15 10:11:24
Φωτογραφία για Πάτρα:Ισχυρή ιατρική ομάδα κρούσης στο Τμήμα Γρήγορης Διαλογής του Αγ. Ανδρέα
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

[email protected]

Η ομάδα εργάζεται τέσσερα χρόνια αθόρυβα και συντονισμένα. Για τα πρωτοποριακά αποτελέσματά της σε πανελλήνιο επίπεδο, βραβεύτηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεως στον Τομέα της Υγείας.

Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Το τμήμα στελεχώνεται εθελοντικά από 1 διευθυντή-καρδιολόγο, 5 γενικούς ιατρούς και 1 πνευμονολόγο, με ειδική εκπαίδευση στην Επείγουσα Ιατρική. Επικεφαλής της ομάδας σήμερα είναι η διευθύντρια Γενικής Ιατρικής Ελένη Παυλίδου η οποία πλαισιώνεται από τους γιατρούς Γεώργιο Σούφρα ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και μέχρι πρόσφατα υπεύθυνος, Αικατερίνη Λαγουμιτζή, Δημήτριο Λιάνα, Ηρώ Αργυροπούλου, Γεώργιο Ντάνη και Παναγιώτη Χριστόπουλο.

Οπως εξήγησε στην «Π» η κ. Παυλίδου σκοπός του τμήματος είναι «η κατηγοριοποίηση ασθενών αναλόγως της σοβαρότητας αλλά και της ανάγκης χρήσης πόρων του ΤΕΠ. Ο χρόνος αντιμετώπισης είναι βασικό συστατικό. Η Γρήγορη διακίνηση Ασθενών (Fast-Track) αποσκοπεί στην ταχύτερη διακίνηση ασθενών κατηγορίας Διαλογής (ημι-επείγοντα και μη επείγοντα). Στη χώρα μας ελάχιστα ΤΕΠ Νοσοκομείων διαθέτουν τα αντίστοιχα τμήματα» και προσθέτει:


«Το δικό μας τμήμα έχει αποδείξει ότι σίγουρα μπορεί να διώχνει τους μισούς χωρίς να παραμένουν άσκοπα στο νοσοκομείου και να γεμίζουν τα ΤΕΠ. Γύρω στο 40% των προσερχομένων φεύγει από εμάς. Ολα τα περιστατικά περνάνε πρώτα από εμάς. Ελέγχουμε την βαρύτητά τους κατά κύριο λόγο και παραπέμπονται στο ιατρείο που πρέπει. Εκείνα που είναι μέσης προς χαμηλής βαρύτητας με έναν απλό εργαστηριακό έλεγχο φεύγουν με εξέταση και οδηγίες από εμάς».

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Συγκεκριμένα μελετήθηκε η διακίνηση 44.013 ασθενών, οι οποίοι προσήλθαν στο ΤΕΠ του «Αγ. Ανδρέα» από 1/1/2013 έως 20/12/2016, με όλων των ειδών τα οξέα και επείγοντα προβλήματα, κατά το ωράριο λειτουργίας του τμήματος FastTrack. Ο μέσος όρος ( ΜΟ) των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν αποκλειστικά από ιατρούς του FastTrack, στο σύνολο των 44.013 ήταν 43,81 %.O ΜΟ του χρόνου αναμονής σε δείγμα ασθενών, ήταν 39 λεπτά και ο συνολικός χρόνος παραμονής 250 λεπτά. Ολοι οι ασθενείς εξήλθαν του ΤΕΠ με συγκεκριμένες οδηγίες και αγωγή.

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κάθε νοσοκομείου αποτελεί ένα πραγματικό πεδίο μάχης. «Υπάρχει πολύ ένταση και στρες. Οι πιο πολλοί ασθενείς είναι ευγενικοί αλλά πάντα υπάρχουν και οι περίεργοι. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Οταν έχεις προβλήματα έλλειψης προσωπικού, στενότητα χώρου κ.ά. το στρες είναι πιο έντονο. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι θα αντιμετωπίσεις μεγάλη ένταση. Να έχεις ηρεμία και ψυχραιμία. Οταν όμως αγαπάς αυτό που κάνεις και για όλους εμάς αυτό ισχύει άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στελεχώνουμε το Τμήμα εθελοντικά, ξεπερνάς αυτά τα ζητήματα κι έχεις μπροστά σου μόνον τον ασθενή τον οποίο προσπαθείς να φροντίσεις με τον καλύτερο τρόπο».

Καταλήγοντας η κ. Παυλίδου σημειώνει πως «Η οργάνωση λειτουργικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και η Δημιουργία Εξειδίκευσης Ειδικότητας Επείγουσας Ιατρικής είναι οι μόνιμες λύσεις για παροχή ποιοτικής και ασφαλούς φροντίδας υγείας στους ασθενείς μας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών».

Ολοι οι γιατροί που υπηρετούν στο Τμήμα αυτό είναι εθελοντές. Η κ. Παυλίδου εξηγεί: «Η χώρα μας στερείται τέτοιων σημαντικών τμημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού. Το δικό μας λειτουργεί με εθελοντές και είναι σημαντικό ότι έχουμε τη στήριξη της διοίκησης. Ολοι οι γιατροί που είμαστε εδώ υπηρετούμε και σε άλλες κλινικές ή μονάδες υγείας. Για παράδειγμα εγώ ήμουν στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, δουλεύω στη μονάδα του ΕΚΑΒ όπου κάνω και εφημερίες. Μία άλλη συνάδελφος είναι από τον Πύργο, άλλος υπηρετεί σε περιφερειακό ιατρείο, άλλος ήρθε από την Κόρινθο». Το έργο δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο γιατρός που έχει βάρδια βλέπει όλο τον αριθμό των περιστατικών που έρχεται στο νοσοκομείο.

«Κατά μέσον όρο, στο επτάωρο βλέπουμε γύρω στα 90 άτομα με διάφορα οξέα και βαρύτατα προβλήματα. Συνήθως σε μία βάρδια είμαστε 3 γιατροί. Υπάρχει αναγκαιότητα βελτίωσης άμεσα στους χώρους αναμονής για τους ασθενείς και συγγενείς. Αυτό θα μειώσει τη δυσφορία και την ταλαιπωρία. Επίσης θα πρέπει το προσωπικό που στελεχώνει τα τμήματα αυτά να είναι μόνιμο και όχι να στηρίζεται η λειτουργία τους στην εθελοντική προσφορά».

Ως μεγαλύτερη ανάγκη, η κ. Παυλίδου τονίζει τη δημιουργία ειδικότητας ή εξειδίκευσης σε Επείγουσα Ιατρική και την ίδρυση Τμημάτων Επειγόντων αυτόνομων με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η ίδια ευελπιστεί ότι πιθανόν να πλησιάζουμε στην εξέλιξη αυτή κρίνοντας από τα μηνύματα που φτάνουν από το υπουργείο Υγείας.

(Από την έντυπη έκδοση φύλλο 13ης Μαρτίου)
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ