2017-03-20 17:25:59
Φωτογραφία για ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ
Συνάντηση μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων των θεσμών και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup, στις Βρυξέλλες. Στόχο αποτέλεσε η προσέγγιση των θέσεων των δύο πλευρών, σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ, ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. Δηλαδή θέλουν διαβεβαιώσεις ότι θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση.

Ενδεχόμενη επιστροφή των θεσμών είναι το μέγιστο που θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα, ωστόσο αν τελικά αποφασιστεί, θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, αφού θα διατηρήσει το ορόσημο της επόμενης συνεδρίασης του Εurogroup, στις 7 Απριλίου, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την σημερινή συνεδρίαση θα απασχολήσει η πιθανότητα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα
. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πριν το Eurogroup υπήρξαν συναντήσεις με την ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα. «Θα ενημερώσω το Eurogroup για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων» επεσήμανε.

Την ελπίδα πως το σημερινό Eurogroup θα στείλει μήνυμα ότι Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «ομαλά» και «σύντομα», εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από το Eurogroup του Φεβρουαρίου και μετά, κυρίως μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που επέτρεψε στις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά. 

Ο ίδιος τόνισε ότι «ο εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα», λέγοντας πως όσο πιο πολύ καθυστερούν οι αποφάσεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, οι επενδυτές περιμένουν και η ανάπτυξη είναι ισχνή. Γι' αυτό, πρόσθεσε, θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας και με μία πιο σταθερή οικονομία. Εξάλλου, ο 

Γάλλος επίτροπος σημείωσε ότι από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, η ελληνική κυβέρνηση ανέκτησε το χαμένο έδαφος, προχωρώντας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, όπως στο συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Μπαίνουμε σε μία διαδικασία που είναι success story», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική, γιατί θα στείλει θετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή και θα εξακολουθήσει να το κάνει. «Εργαζόμαστε στενά με το ΔΝΤ, προκειμένου να φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία με όλες τις πλευρές», υπογράμμισε.

Το κουαρτέτο θα πρέπει να συμφωνήσει με την Αθήνα ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει κοινή συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στην συνεδρίαση ο Β. Σόιμπλε. Τόνισε δε ότι υπάρχει κάποια δυσκολία να βρεθεί η συμφωνία αλλά θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. 

Tην ανάγκη να μπει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup. «Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Σαπέν.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ