2017-03-24 08:46:13
Φωτογραφία για Παπαδημούλης: Οι δανειστές πρέπει να κάνουν πίσω για χρέος και εργασιακά
«Δεν είναι για να πανηγυρίζει κανείς» είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», επικεντρώνοντας στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται η Ευρώπη, όπως υπογραμμίστηκε και στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζ. Γκάμπριελ, ενόψει της συνόδου για τα 60 χρόνια της Συνθήκης της Ρώμης.

Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να δει ότι απέχει πολύ από όσα υποσχέθηκε στους πολίτες, για ασφάλεια, κράτος δικαίου, δουλειές και φυσικά ειρήνη». Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε «να αποφευχθεί το σχέδιο διαιρέσεων για να κλείσει η πόρτα σε εθνικισμούς και πολέμους, να υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη και όχι σχέδιο α' και β' εθνικής».

«Ανήκουμε στη ζώνη Σένγκεν και θέλουμε να μείνουμε εκεί, αλλά πρέπει να τελειώσουν τα μνημόνια και η επιτροπεία» σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης, ενώ σχετικά με το σχέδιο για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων σημείωσε: «Η χειρότερη ταχύτητα είναι η όπισθεν, γιατί μας γυρίζει σε ένα εφιαλτικό παρελθόν και η αμέσως επόμενη χειρότερη είναι η νεκρά, αφού δεν μας οδηγεί πουθενά».


Αναφερθείς στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup για τις χώρες του Νότου, δήλωσε: «Η ανοσία του Ντάισελμπλουμ για τον Νότο εμπεριέχει ρατσισμό και προς το φύλο, αλλά και προς ένα κομμάτι της Ευρώπης και οδηγεί σε διαιρέσεις. Ο Γκάμπριελ, που πολιτικά κινείται στον ίδιο χώρο, αλλά έχει μυαλό στο κεφάλι του, είπε κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της διαίρεσης σε Βορρά και Νότο, σε Δύση και Ανατολή, γιατί ούτε η Γερμανία θα μπορέσει μόνη της να ανταγωνιστεί τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ». Σημείωσε, δε, ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν μπορεί να είναι το δίκαιο του ισχυρού.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 Fm», πως «είναι ανάγκη και κοινό συμφέρον να κλείσει το συντομότερο. Είναι το καλύτερο για όλες τις πλευρές και να υπάρξει ένα καθαρό δημοσιονομικό πακέτο. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας, χρειάζεται σκληρή δουλειά και αμοιβαίες υποχωρήσεις». Πρόσθεσε: «Κανείς δεν έχει συμφέρον να φτάσουμε με την ψυχή στο στόμα στο καλοκαίρι του 2015 και κυρίως αυτοί που δεν έχουν συμφέρον είναι οι πιο αδύναμοι στην Ελλάδα, δηλαδή οι άνεργοι».

Ο κ. Παπαδημούλης συμπλήρωσε ότι και φέτος υπάρχουν ενδείξεις πως η χώρα πάει για ρεκόρ στον τουρισμό και υπενθύμισε ότι εν μέσω καθυστερήσεων «χάθηκαν» το πρώτο εξάμηνο του έτους 4 δισ ευρώ από τις τράπεζες. «Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Μετά τις ολοφάνερες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς -θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά- οι δανειστές να κάνουν πίσω για την ελάφρυνση χρέους και το ΔΝΤ να υποχωρήσει στις απαιτήσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μέχρι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε δημοσίως ότι τάσσεται υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει κοινό μηχανισμό για το Προσφυγικό, να προχωρήσει η φορολογική ενοποίηση -για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών- καθώς και η τραπεζική ενοποίηση, να ενισχυθεί η αστυνομική συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τελικά να δημιουργηθεί ένας πυλώνας που θα εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ εργασιακών δικαιωμάτων.

Εκτίμησε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να γίνει ενεργό μέλος της ευρύτατης συμμαχίας για την αναδόμηση της Ευρώπης μιας νέας προοδευτικής συμμαχίας όχι μόνο με τα κόμματα της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και των κεντροδεξιών δυνάμεων του Νότου».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ