2017-03-27 19:00:29
Φωτογραφία για Ο «χάρτης» των 4+1 αυτοκινητόδρομων
Ο «χάρτης» των 4+1 αυτοκινητόδρομων

Οδοί: Στην κυκλοφορία με μικρές εκκρεμότητες Ολυμπία, Ιόνια, Αιγαίου και το μεσαίο τμήμα του Ε65 - Παραδόθηκε πρόσφατα ο Μορέας

Στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου και με ορισμένες εξαιρέσεις δίνονται στην κυκλοφορία 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι -Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και το μεσαίο τμήμα του Ε65-, ενώ έχει εγκαινιαστεί πρόσφατα ο αυτοκινητόδρομος Μορέας.

Πρόκειται για έργα που, βάσει των μέχρι στιγμής επίσημων στοιχείων (δεν περιλαμβάνονται το κόστος των απαλλοτριώσεων και άλλα έξοδα) κόστισαν 6,430 δισ. ευρώ. Στη δημιουργία τους συνέβαλαν με κεφάλαια και οι κατασκευαστικές εταιρείες που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες παραχώρησης (οι μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ και J&P Άβαξ και ξένοι, όπως Vinci και Hochtief) οι οποίες θα λειτουργήσουν τους αυτοκινητόδρομους για τα επόμενα 30 χρόνια. Μεγάλο μέρος του κόστους καλύπτουν τα διόδια.


Η ολοκλήρωσή τους δεν ξέφυγε από τη συνήθη πορεία των μεγάλων έργων με καθυστερήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμών (κυρίως λόγω της ανάγκης για αποζημιώσεις στους κατασκευαστές). Η ιστορία τους ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι συμβάσεις υπεγράφησαν το 2007 και τα έργα ξεκίνησαν το 2008. Η οικονομική κρίση και οι αστοχίες στις αρχικές συμβάσεις σταμάτησαν την κατασκευή τους για περίπου δύο χρόνια (2011-2013). Δύο φορές έγιναν διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε αποζημιώσεις στους παραχωρησιούχους και κατασκευαστές επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ και επί ΣΥΡΙΖΑ (2013 και 2016).

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για τον Μορέα, για τον οποίο Διαβάστε περισσότερα » autocarnet.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ