2017-03-29 16:03:19
Φωτογραφία για Αμόν: Η Μέρκελ είναι ανοικτή σε μία συζήτηση για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης
Η Άγγελα Μέρκελ είναι ανοικτή στη συζήτηση για τον εκδημοκρατισμό των αποφάσεων που λαμβάνονται στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο σοσιαλιστής υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Μπενουά Αμόν, έπειτα από μια συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Αμόν προτείνει να αντικατασταθεί το Eurogroup, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, από μια συνέλευση βουλευτών που θα προέρχονται από εθνικά Κοινοβούλια και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα έχει αρμοδιότητες σε θέματα προϋπολογισμού ή ακόμη εναρμόνισης των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών.

«Η καγκελάριος μου εξέφρασε τις επιφυλάξεις που θα μπορούσε να έχει σε ένα νομικό επίπεδο και για την πολιτική δυσκολία να εφαρμοστεί μια τέτοια λύση, αλλά δεν έκλεισε την πόρτα στη συζήτηση, κάτι που είναι κατά τη γνώμη μου θετικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμόν, έπειτα από τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.


Θεωρείται ελάχιστα πιθανό η καγκελάριος να δεχόταν μια τόσο ριζική μεταρρύθμιση, που θα κινδύνευε να διαλύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, της οποίας η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος υπέρμαχος.

Όμως, αν επιβεβαιωθεί πως η Άγγελα Μέρκελ είναι τουλάχιστον ανοικτή στη συζήτηση για μια ενίσχυση της νομιμότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται στην ευρωζώνη, θα ήταν μια εξέλιξη από μέρους της. Η καγκελάριος δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο Αμόν έκανε λόγο για «μια ενδιαφέρουσα συζήτηση» με την καγκελάριο.

Επί της ουσίας, ο υποψήφιος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος παραδέχθηκε ωστόσο πως παραμένουν οι διαφορές για τα δημοσιονομικά ζητήματα.

«Επανέλαβα στην καγκελάριο τη διαφωνία μου και την επιθυμία μου να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας», είπε ο Αμόν, ο οποίος εκτίμησε ότι προκαλούν «κοινωνική απελπισία που κατευθύνει ψήφους στην ακροδεξιά».

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος είναι ο τρίτος υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που γίνεται δεκτός από τη Μέρκελ, μετά τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και τον δεξιό Φρανσουά Φιγιόν.

Αν και η καγκελάριος και η κυβέρνησή της δεν λένε τίποτα δημόσια για τις προτιμήσεις τους, ιδιωτικά το περιβάλλον της δεν κρύβει το μεγάλο ενδιαφέρον της για την υποψηφιότητα του Μακρόν, τις φιλοευρωπαϊκές θέσεις του οποίου επιδοκιμάζει το Βερολίνο.

Μεταξύ των γερμανών σοσιαλδημοκρατών, στελέχη των οποίων ο Αμόν αναμένεται να συναντήσει στη διάρκεια της ημέρας, ο πειρασμός να υποστηριχθεί ο κεντρώος υποψήφιος, που είναι πιο κοντά στις θέσεις του SPD, είναι μεγάλος, αν και η παράδοση θέλει να υποστηρίζει επίσημα τον υποψήφιο του γαλλικού PS, ενός «αδελφού κόμματος».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ