2017-03-29 23:56:14
Φωτογραφία για Αβραμόπουλος: Την ευθύνη για το προσφυγικό φέρουν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Απάντηση έδωσε ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους ρυθμούς μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν δια του κ. Αβραμόπουλου, αναφέρεται στα κράτη μέλη και την ευθύνη που εκείνα φέρουν σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με την 9η έκθεσή της, «οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί στις 1.000 ανά μήνα» και συνολικά μέχρι και τις 7 Φλεβάρη έχουν μετεγκατασταθεί 11.966 άτομα (8.766 μόνο από την Ελλάδα). Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως παρά το γεγονός ότι «τα εν λόγω αριθμητικά στοιχεία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μια θετική τάση, υπολείπονται ακόμη των στόχων που τέθηκαν από την Επιτροπή στην 8η έκθεση».

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος ενημερώσε ότι το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (EASO) «να διασφαλίσει ότι η δύναμη επέμβασης για το άσυλο θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν και ότι τα κράτη μέλη θα διαθέσουν τους απαιτούμενους εμπειρογνώμονες».


Τέλος στην απάντησή της η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι το 2016 έχει συστήσει τέσσερις φορές την επανέναρξη των μεταφορών δυνάμει του κανονισμού του Δουβλίνου, ενώ την τελευταία φορά μάλιστα επικαλείται τη δύσκολη κατάσταση των μεγάλων προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού Κεντρικού Επιχειρησιακού Οργάνου Μετανάστευσης, είχε καταθέσει ερώτηση στη Κομισιόν, ζητώντας τόσο απολογιστικά στοιχεία όσο και περαιτέρω ενέργειες που να επιταχύνουν τα βήματα υλοποίησης της Συμφωνίας και πιο συγκεκριμένα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, η οποία είχε αφησει ανοιχτό το παράθυρο επιστροφής νέων προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, υπενθυμίζει ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ορίζει την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από τις χώρες υποδοχείς προς την ΕΕ, μέχρι το 2017.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος τον Ιούλιο του 2016, «οι ρυθμοί μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και η αποστολή ανθρώπινου δυναμικού και τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παραμένουν απογοητευτικοί».

Ο κ. Παπαδημούλης ζητάει τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία για τον ρυθμό μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα ζητάει εκ νέου την αποστολή ειδικευμένου προσωπικού, όπως ορίζει και η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Τέλος ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζητά από τη Κομισιόν να σχολιάσει τις ιδέες για επιστροφή νέων προσφύγων προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η Ελλάδα σηκώνει ήδη το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης σε πανευρωπαικό επίπεδο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ