2012-05-21 14:22:31
Φωτογραφία για Δοκίμιο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ για την Τέχνη το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας
Το πανανθρώπινο μήνυμα που εκπέμπει η Τέχνη στις κοινωνίες κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι εξετάστηκαν στην Νεοελληνική Γλώσσα.

Στους μαθητές δόθηκε ένα δοκίμιο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ από το έργο της «Πολιτισμός και Ελληνισμός- Προσεγγίσεις» που αναφέρεται στην Τέχνη.

Δείτε αναλυτικά την ανάπτυξη του θέματος της Έκθεσης

Aπόσπασμα από το κείμενο που δόθηκε: «Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, θα έλεγα σχεδόν εξωχρονικές. Πρώτη έκφραση της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από την αναγκαιότητα της φύσης, χάρη στη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα, το ελληνικό πλαστικό κατόρθωμα δηλώνει την επίμονη και έλλογη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δαμάσει το πάθος και τη μοίρα με τα έργα τού νου και της καρδιάς, αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στον Θεό, αυτά που τον οδηγούν δίπλα στον συνάνθρωπο...».


Οι εξεταστές ζήτησαν περίληψη του κειμένου που βαθμολογείται με 25 μονάδες και ανάπτυξη 500- 600 λέξεων που βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις άνοιξαν αυλαία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σε ορισμένα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα η εξέταση άρχισε μετά τις 08:30, καθώς μοιράστηκαν με καθυστέρηση οι φωτοτυπίες.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α') θα αρχίσουν αύριο, 22 Μαΐου.

Η υπουργός Παιδείας Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου επισκέφθηκε το Πειραματικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων και ευχήθηκε στα παιδιά καλή επιτυχία. Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι όλη σας η ζωή και γι' αυτό μην πανικοβάλλεστε, είπε απευθυνόμενη στους μαθητές.

Η κ. Κιάου τόνισε ότι τα βαθμολογικά κέντρα θα εξαιρεθούν από τα εκλογικά, ενώ σε δύο ημέρες θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες στις οποίες μετακινούνται τα μαθήματα των εξετάσεων που συμπίπτουν με τη περίοδο των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις συμμετέχουν περίπου 110.000 υποψήφιοι που διεκδικούν τις 76.094 θέσεις που διατίθενται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Για πρώτη φορά φέτος, οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι on line, αφού τα βαθμολογικά κέντρα έχουν ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα για την ηλεκτρονική σύνδεσή τους με το υπουργείο Παιδείας.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 23 Μαίου με τα μαθήματα γενικής παιδείας της Βιολογίας, Φυσικής, Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής και Ιστορίας.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
17 Τρομακτικοί ανθρωποι (photos)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
17 Τρομακτικοί ανθρωποι (photos)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ