2012-05-21 14:32:02
Φωτογραφία για Αρχίζει με ισόποσες δόσεις και αναδρομικά η περικοπή των συντάξεων
Με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα η περικοπή των συντάξεων σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που ορίζει τον τρόπο των μειώσεων.

Σύμφωνα με αυτή θα εφαρμοστεί παρακράτηση σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ (αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς), ενώ για τη μείωση υπολογίζεται το ποσό της καταβλητέας την 1.1.2012 κύριας σύνταξης.

Η εφαρμογή του μέτρου θα πλήξει κυρίως ασφαλισμένους του δημοσίου και των ΔΕΚΟ , αλλά και τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ

Επίσης αντίστοιχη περικοπή υπάρχει και για τις επικουρικές συντάξεις ανω των 200 ευρώ και ανάλογα του ποσού η περικοπή θα κλιμακώνεται από 10% έως 20%.

Η αναδρομική παρακράτηση θα γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως τις αρχές του 2013 ενώ διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που ο συνταξιούχος λαμβάνει μία κύρια σύνταξη, το ποσό αυτής -μετά και τη μείωση- δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ


Αν στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα αυτών των συντάξεων. Η μείωση γίνεται από τον φορέα (Δημόσιο ή ασφαλιστικό ταμείο) που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό κύριας σύνταξης.

Παράδειγμα

Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: συνταξιούχος του Δημοσίου (1.200 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (800 ευρώ). Η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Δηλαδή η περικοπή θα υπολογιστεί επί του ποσού των 700 ευρώ (2.000 – 1.300 ευρώ).

Άρα, 700 ευρώ Χ 12% = 84 ευρώ μείωση. Η μείωση θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του Δημοσίου.

Στην εγκύκλιο προβλέπεται πως «ισχύουν τα ανάλογα και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς είτε οι συντάξεις τους βαρύνουν το Δημόσιο είτε τους οικείους φορείς, καθώς και για το προσωπικό του ΟΣΕ και των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων του προσωπικού των Σιδηροδρομικών Δικτύων που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από τις περικοπές εξαιρούνται:

-Συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας

-Τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και οι ορφανικές οικογένειες αυτών,

-Οι συνταξιούχοι του άρθρου 5 του ν.3232/2004 και της παραγράφου 3 του άρθρου 16 του ν.2227/1994 (δηλαδή οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που λαμβάνουν σύνταξη με βάση τον ν.612/1977, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέρφια και σύζυγοι αναπήρων κ.α.)

-Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν βάσει των διατάξεων του άρθρου 5 του ν.3232/2004, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν σύμφωνα με άλλες διατάξεις

asfalisinet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ