2012-05-21 15:16:04
Φωτογραφία για Αναστασιάδης: Απαιτείται μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό
Την ανάγκη για αναθεώρηση και απόσυρση των προτάσεων που έρχονται σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και των πολιτικών κομμάτων, όπως η... πρόταση για εκ περιτροπής Προεδρίας, για τους έποικους και τις τέσσερεις ελευθερίες σε Τούρκους υπηκόους, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο κ. Αναστασιάδης είχε σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το πού βρίσκεται το Κυπριακό. «Είχα και την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω προς τον κ. Ντάουνερ ότι η δική μας θέση είναι πως αυτό που απαιτείται πλέον είναι μια νέα διαδικασία, πάντα κάτω από την αιγίδα των ΗΕ αλλά με την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ», είπε ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «έχω ξεκαθαρίσει ότι ιδέες και προτάσεις που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί, είναι αναγκαίο να αναθεωρηθούν μέσα από ένα διάλογο που θα αποσκοπεί στην εξεύρεση μιας λύσης αποδεκτής και από τους Ελληνοκύπριους, χωρίς να παραγνωρίζονται ποτέ και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»
. Ερωτηθείς σε ποιες προτάσεις αναφέρεται, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ζήτησε να αναθεωρηθούν και αν είναι ανάγκη να αποσυρθούν προτάσεις που κατατέθηκαν και βρίσκονται σε αντίθεση με την πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού και των πολιτικών δυνάμεων.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε πως εννοεί «όσες των προτάσεων βρίσκονται σε άκρα αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού Ελληνισμού, είτε αυτά λέγονται οι τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους, είτε αυτά λέγονται εκ περιτροπής Προεδρία, είτε αυτά λέγονται έποικοι». «Χρειάζεται εκ βάθρων αναθεώρηση του όλου σχεδιασμού και της προσδοκώμενης λύσης», ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχει ο τρόπος.

«Η βάση βεβαίως δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συμφωνηθείσα, δηλαδή της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ΗΕ αλλά και στην πρώτη παράγραφο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου μεταξύ Παπαδόπουλου-Ταλάτ», πρόσθεσε. Ερωτηθείς ποια ήταν η ανταπόκριση του κ. Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «βρίσκει ενδιαφέρουσα και την ιδέα και τις απόψεις που έχουν εκφραστεί».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ