2017-04-10 14:00:37
Φωτογραφία για Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή ουσιαστικά για το νέο ΠΕΔΥ.

Ο υπουργός Υγείας αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «open gov», προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Το θέμα για την άρον άρον παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr.

Άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, δέχτηκε πιέσεις …άνωθεν να ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, επειδή ακόμη και στους κυβερνητικούς κύκλους θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση δημιουργίας έργου στην οδό Αριστοτέλους. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Έρχεται το νομοσχέδιο για το νέο ΠΕΔΥ πριν το Πάσχα! Τι θα γίνει με τους γιατρούς»


Το νομοσχέδιο αναμένεται να καθορίζει με λεπτομέρεια τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ενώ θα περιλαμβάνει και περισσότερες παραμέτρους για τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) οι οποίες ούτως ή άλλως ψηφίστηκαν με τροπολογία άρον άρον. Διαβάστε ΕΔΩ: «Γιατί ψηφίστηκε άρον άρον η τροπολογία για τις ΤΟΜΥ; Όλο το παρασκήνιο»

Πάντως η εφαρμογή των ρυθμίσεων στην ΠΦΥ παρουσιάζει ακόμη σοβαρές δυσκολίες, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστού για τις αλλαγές που προετοιμάζονται.

Ακόμη και οι προσλήψεις που έχουν προαναγγελθεί για τις ΤΟΜΥ (3000 και πλέον γιατροί), πρόκειται να γίνουν με κονδύλια από το ΕΣΠΑ και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3 ετών, κάτι βέβαια που είναι άγνωστο ακόμη εάν θα πάρει το πράσινο φως από την ΕΕ καθώς τα ΕΣΠΑ δεν προορίζονται για προσλήψεις.

Αγκάθια καταγράφονται και στα εργαστήρια του νέου ΠΕΔΥ, αφού έχουν σχεδιαστεί πως θα λειτουργήσουν, αλλά προς ώρας το ταμείον είναι μείον Στο μεταξύ όμως το νέο σύστημα θα λειτουργήσει αποσπασματικά και εξαιτίας του προσωπικού καθώς οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών θα εξομαλυνθούν μόλις στα τέλη του 2018, οπότε και θα κλείσουν οριστικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία όσοι γιατροί είχαν δικαιωθεί στα δικαστήρια.

Πάντως αιτήσεις για το που θα παραμείνουν, στο δημόσιο σύστημα ή στο ιδιωτικό τους ιατρείο θα πρέπει να τις υποβάλλουν νωρίτερα. Δείτε ΕΔΩ: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Αιτήσεις μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για ένταξη στο ΕΣΥ αλλιώς απόλυση! Όλο το ΦΕΚ»

Όμως φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλες αιτίες που η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ επισπεύστηκε. Καλά γνωρίζοντες λένε στο HealthReport.gr ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίο όπως λένε τα γαλάζια στελέχη είναι ήδη έτοιμο.

Μάλιστα το πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιασθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ