2017-04-14 09:25:41
Φωτογραφία για ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
«Φωτιές» στον ιατρικό κόσμο της χώρας έχει ανάψει το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο κεντρικός ρόλος του οικογενειακού γιατρού στο νέο σύστημα, καθώς και η αναβάθμιση άλλων επαγγελματιών Υγείας, όπως είναι οι μαίες, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου όσο και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που ζητούν να άμεση απόσυρση του προσχεδίου νόμου, το οποίο έχει αναρτηθεί από την περασμένη Τρίτη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης opengov, και θα είναι ανοικτό σε σχόλια έως και το μεσημέρι της 24ης Απριλίου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για ένα «πρόχειρο και επικίνδυνο νομοθέτημα, που επιχειρεί να απαξιώσει το ιατρικό σώμα και κυρίως υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εκθέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς». Ο σύλλογος αντιδρά στη δημιουργία του «υπεργιατρού» γενικού γιατρού, ο οποίος θα έχει στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς, για τους οποίους «θα ασκεί όλες τις ιατρικές ειδικότητες, ανεξαρτήτως της εκπαίδευσής του ή μη σε αυτές», ενώ προβλέπει τον αποκλεισμό του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο όποιοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν ιδιωτικά
. Τέλος, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο» να επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις και να δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες. Υπενθυμίζεται ότι οι μαίες θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας, μεταξύ των οποίων και η λήψη δείγματος για το τεστ Παπανικολάου.

Να αποσυρθεί το προσχέδιο νόμου από την ηλεκτρονική διαβούλευση, ζητεί και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Σύλλογου Μιχάλης Βλασταράκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το προσχέδιο είναι αντίθετο με τις διαχρονικές και πάγιες θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μεταξύ των οποίων είναι η κάλυψη των αναγκών της χώρας από τις δημόσιες δομές και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, και τη λειτουργία του οικογενειακού γιατρού ως συμβούλου υγείας και διαχειριστή του ιατρικού φακέλου του ασθενούς και όχι ως «φύλακα» για την πρόσβαση των πολιτών σε πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες. Ο κ. Βλασταράκος σημειώνει ότι τον βασικό κορμό των δημόσιων δομών θα πρέπει να αποτελούν τα αστικά Κέντρα Υγείας και ζητεί την ενίσχυση του συστήματος με επιπλέον συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, άλλοι 10.000 πέραν των 5.000 γιατρών που έχουν σήμερα συμβάσεις με τον οργανισμό, που θα αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ