2017-04-17 19:57:10
Φωτογραφία για Ψυχικά διαταραγμένος ο Παλαιστίνιος που κατέσφαξε την βρετανίδα φοιτήτρια
Μια 23χρονη βρετανίδα φοιτήτρια σκοτώθηκε σήμερα με μαχαίρι από Παλαιστίνιο σε τραμ στην Ιερουσαλήμ, όπου ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω της εορτής του εβραϊκού και του χριστιανικού Πάσχα, σύμφωνα με αστυνομικές και πανεπιστημιακές πηγές.

Οι επιθέσεις με στόχο ειδικά τουρίστες είναι σπάνιες στην Ιερουσαλήμ.

Ο παλαιστίνιος δράστης, ο οποίος συνελήφθη από τις δυνάμεις της τάξης, «είναι ψυχικά διαταραγμένος», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, Γιόραμ Χαλέβι.

Σε ανακοίνωση του εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ διευκρινίζεται πως το θύμα ήταν φοιτήτρια και ονομαζόταν Χάνα Μπλέιντον. Είχε έρθει στο Ισραήλ στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής φοιτητών με το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είχε ξεκινήσει τις σπουδές της τον Ιανουάριο και αναμενόταν να τις συνεχίσει έως το τέλος του εξαμήνου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Σιν Μπετ, η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, ανακοίνωσε πως ο δράστης ονομάζεται Τζάμι Ταμίμι, είναι 57 ετών και κατοικεί στην προσαρτημένη από το Ισραήλ ανατολική Ιερουσαλήμ.


Είχε νοσηλευθεί στο παρελθόν έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας και είχε καταδικαστεί το 2011 για σεξουαλική επίθεση στην κόρη του, ανέφερε η Σιν Μπετ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης ανέβηκε με ένα σακίδιο στο χέρι στο τραμ που περνάει από τα τείχη της Παλιάς Πόλης. Εντόπισε μια νεαρή γυναίκα που βρισκόταν δίπλα του, έβγαλε ένα μαχαίρι από το σακίδιό του και τη μαχαίρωσε πολλές φορές στο στήθος.

Ένας αστυνομικός, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο βαγόνι, ενεργοποίησε το σύστημα συναγερμού και έτρεξε προς τον δράστη τον οποίο ακινητοποίησε με τη βοήθεια ενός άλλου επιβάτη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στη συνέχεια το τραμ σταμάτησε, οι πόρτες του άνοιξαν και δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν στο βαγόνι για να συλλάβουν τον δράστη. Η οργάνωση Μάγκεν Νταβίντ Άντομ, η ισραηλινή αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού, μετέφερε την κοπέλα στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά της.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις παρυφές της Παλιάς Πόλης όπου η ισραηλινή αστυνομία είχε αναπτύξει σημαντικές ενισχύσεις λόγω των εορτασμών του εβραϊκού Πάσχα που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και διαρκούν μία εβδομάδα.

Με αυτή την ευκαιρία δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι συρρέουν στην Παλιά Πόλη για να επισκεφθούν το Τείχος των Δακρύων, που είναι ο πιο ιερός τόπος του ιουδαϊσμού.

Χιλιάδες χριστιανοί έχουν έρθει από όλο τον κόσμο για τη σημερινή ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής.

Παρά τις δηλώσεις της αστυνομίας ότι πρόκειται μάλλον για ενέργεια ενός ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε τον επιτιθέμενο ως «παλαιστίνιο τρομοκράτη ο οποίος δολοφόνησε εν ψυχρώ» τη βρετανίδα φοιτήτρια.

Ο Νετανιάχου είπε ακόμη πως οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ματαίωσαν «πολλές απόπειρες επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες» χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν εξέφρασε σε ανακοίνωσή του «λύπη» για την επίθεση.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών (...). Η τρομοκρατία δεν θα μας νικήσει, η τρομοκρατία δεν θα καταστρέψει τις ζωές μας», προστίθεται στην ανακοίνωση του προέδρου.

Η Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ ήταν το θέατρο ενός κύματος επιθέσεων που έχει κοστίσει τις ζωές 260 Παλαιστινίων, 41 Ισραηλινών, δύο Αμερικανών, ενός Ιορδανού, ενός πολίτη από την Ερυθραία, ενός Σουδανού και μίας Βρετανίδας από την 1η Οκτωβρίου 2015, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πλειονότητα των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ήταν δράστες ή φερόμενοι ως δράστες επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών, οι οποίες συχνά πραγματοποιήθηκαν με μαχαίρι από μεμονωμένους νεαρούς άνδρες.

Η ένταση των βιαιοτήτων είχε μειωθεί τους τελευταίους μήνες.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ