2017-04-20 18:30:37
Φωτογραφία για ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΔΕΝ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Δεν υπάρχουν επικείμενα σχέδια για δάνειο στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Kim, εν μέσω των διαβουλεύσεων γύρω από το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη Τύπου για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Kim σχολίασε πως «δεν υπάρχει τίποτα το επικείμενο, αλλά είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίζουμε την Ελλάδα με τρόπους που την υποστηρίζουμε ήδη για περισσότερα από 5 χρόνια».

Όπως είπε, η Παγκόσμια Τράπεζα εργάζεται ήδη με την Ελλάδα, από την αρχή της θητείας του το 2012, «σε θέματα όπως η διασφάλιση μιας καλύτερης κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες και η βελτίωση της κατάταξης στο Doing Business μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κοιτάζοντας συγκεκριμένα στον τρόπο αντιμετώπισης της μακροχρόνιας ανεργίας». Επίσης: «Επενδύουμε μέσω του βραχίονα IFC για τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.


«Είχαμε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, «αλλά δεν υπάρχουν επικείμενα σχέδια». Πρόσθεσε δε: «Οποιαδήποτε αντίστοιχη κίνηση, για παροχή δανείου προς την Ελλάδα, θα έπρεπε να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπόλοιπων πιστωτών της Ελλάδας και φυσικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας».

Σημειωτέον, το περιβόητο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα δεν αφορά τη δημιουργία 450.000 θέσεων εργασίας τριετούς διάρκειας, όπως είχε εξαγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ανέργων. Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί πρώιμη τη συζήτηση για την οποία, ούτως ή άλλως, θέτει δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, δεν συζητεί τα επόμενα βήματα προτού ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, διότι θα πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τον δημοσιονομικό χώρο της Ελλάδας προτού επεξεργαστεί την παροχή ενός δανείου, το οποίο θα αυξήσει περαιτέρω το ελληνικό χρέος. Δεύτερον, θεωρεί απαραίτητη τη συγκατάθεση των τεσσάρων θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και μάλιστα επικαλείται τη στενή συνεργασία της με το ΔΝΤ.

«Ναυτεμπορική»

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ