2017-04-21 15:40:42
Φωτογραφία για Τι πίνει και δεν μας δίνει; Ο Τσίπρας «βλέπει» ανάπτυξη και καλεί επενδυτές στην Ελλάδα
Στη διαμάχη μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας αποδίδει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία «σέρνεται» μήνες τώρα Σε άρθρο του στη Wall Street Journal, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις.

Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνει κύκλο συναντήσεων στις ΗΠΑ προκειμένου να «ξεκολλήσουν» οι βαλτωμένες διαπραγματεύσεις.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας αναφέρει «Η πρόσφατη οικονομική κρίση έπεισε τη διεθνή κοινότητα ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη μόνο μέσω συντονισμένων ενεργειών ενάντια στις προκλήσεις της δημογραφικής κατάστασης, της πορείας του χρέους, των εμπορικών ανισορροπιών και της έλλειψης μεταρρυθμίσεων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη άποψη ότι τέτοιοι παράγοντες ήταν απλώς θέματα μακροοικονομικής απόδοσης
. Η Ελλάδα και άλλες χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση αποτελούν τυπικά παραδείγματα, από την άποψη αυτή. Ως προηγμένη οικονομία και μέλος μίας ισχυρής νομισματικής ένωσης, που έχει επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια πορεία ανάπτυξης. Επτά χρόνια μετά το πρώτο σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα ανέλαβε την αρχική δημοσιονομική εξυγίανση και τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, έναντι οικονομικής στήριξης. Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος τριών διαδοχικών πακέτων προσαρμογής».

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τις επιδόσεις της.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε πρόσφατα αυτό το γεγονός, αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% από το 0,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% από 0,7% του ΑΕΠ το 2017. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των προοδευτικών φορολογικών πολιτικών που έχουν εκσυγχρονίσει το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας και έχουν αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη θέση στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις για το 2015» σημειώνει.

«Η έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα δημιουργούσε ομαλότερες δημοσιονομικές οδούς και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό θα επέτρεπε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και θα έδινε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα το σήμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ομαλότητα» αναφέρει σε άλλο σημείο.

«Η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί από την οικονομία μας πολύτιμο χρόνο, καθυστερώντας την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Έχουμε δεσμευτεί πως θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των δανειστών, παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να συνεπάγεται. Όμως, ο ασφαλέστερος δρόμος προς αυτόν τον στόχο είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη και να τερματιστούν οι τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος» σημειώνει επίσης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ