2017-04-21 18:30:01
Φωτογραφία για ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΜΣΕΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ SLA
Κάναμε καλή πρόοδο στις συζητήσεις για το πρόγραμμα με τις ελληνικές αρχές, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν, στην συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου. Όπως είπε, υπάρχει πρόοδος για να επιστρέψουν οι θεσμοί και με το μομέντουμ που υπάρχει, πιστεύω ότι θα θα έχουμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Μετά θα πρέπει να συζητήσουμε για το χρέος, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτές οι συζητήσεις θα αρχίσουν σύντομα. «Όταν θα έχουμε μια πλήρη συμφωνία θα πάμε στο συμβούλιο». Απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε:

Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που ήρθαν στην επιφάνεια σήμερα είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω απ’ οποιοσδήποτε προέβλεπε. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε.Εμείς ζητήσαμε μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό όχι γιατί θέλουμε περισσότερη λιτότητα ή υψηλότερα πλεονάσματα αλλά γιατί έπρεπε το πακέτο να είναι περισσότερο φιλικό προς την ανάπτυξη.Είναι ξεκάθαρο ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα
. Η χώρα χρειάζεται τον δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος. Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση. Ο ίδιος σημείωσε ότι Ελλάδα και δανειστές βλέπουν αυτό το ποσοστό να πιάνεται το 2018, ενώ το Ταμείο ένα χρόνο αργότερα.Η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα. Ηδη η καθυστέρηση κοστίζει στην οικονομία. Εμείς όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε βραχυπρόθεσμα. Εχουμε πρόγραμμα μόνο όταν αντιμετωπίζονται τα μεσοπρόθεσμα θέματα.Η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο του DSA γιατί τα επιτόκια με τα οποία δανείζει το ΔΝΤ είναι ακριβά και αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην εικόνα του χρέους. Αναφορικά με την κατάσταση στην Ευρώπη είπε ότι οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν για να βοηθηθεί η ανάπτυξη. Χαρακτήρισε «κατάλληλη» την νομισματική πολιτική, ενώ για τις τράπεζες σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Η δυνητική ανάπτυξη είναι χαμηλή και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κ. Τόμσεν.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ