2017-04-24 13:10:07
Φωτογραφία για «Νιώθω τσιμπήματα στην καρδιά». Είναι σοβαρό, γιατρέ;
Λογαριασμοί, προθεσμίες, δόσεις, χρέη, φόροι, εκκρεμότητες... Η κρίση επιδεινώνει το αίσθημα άγχους που νιώθουμε και αυξάνει την πίεση που ασκείται στην καρδιά μας Πολλές φορές νιώθουμε ότι η καρδιά μας θα σπάσει ή αυτό που λέμε τσιμπήματα στην καρδιά. Είναι όμως τόσο σοβαρό όσο ακούγεται;

Ο καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. Χριστόδουλος Στεφανάδης μάς λέει ότι δεν πρέπει να αγνοήσουμε τα συμπτώματα, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να αγχωθούμε αν δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι. «Κατ’ αρχάς, πρέπει να ελέγξουμε αν ο παθών ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, που θα ήταν πιθανό να παρουσιάσουν κάποιο καρδιακό επεισόδιο.  Αν είσαι άντρας, ηλικίας άνω των 40, ο οποίος καπνίζει, έχεις βεβαρυμένο ιστορικό, είσαι παχύσαρκος, έχεις αυξημένη χοληστερίνη, ζάχαρο, πίεση και νιώθεις ενόχληση στο στήθος, είναι περισσότερες οι πιθανότητες εμφράγματος. Αν είσαι 20-25 ετών με σχετικά καλή υγεία και νιώθεις τα λεγόμενα τσιμπήματα στην καρδιά είναι πολύ μικρότερες έως μηδαμινές οι πιθανότητες».


Σημείωση: Αν νιώσεις ένα μικρό φτερούγισμα μπορεί να είναι ταχυκαρδία ή αρρυθμία. Δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικό, αλλά αν συμβαίνει συχνά ή μόνο το τελευταίο διάστημα, καλό είναι να επισκεφτείς έναν παθολόγο. Πιο ύποπτες είναι οι ενοχλήσεις που διαρκούν 2-4 λεπτά και μετά υποχωρούν.

Τι πρέπει να κάνεις αν νιώθεις ενόχληση:

Καλό είναι να μείνεις ακίνητος και να προσπαθείς να ηρεμήσεις.Πάρε μια ασπιρίνη, αν δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός περιορισμός.Κάλεσε αμέσως το ασθενοφόρο αν έχεις τα παρακάτω συμπτώματα.

Συμπτώματα εμφράγματος:

Δυσφορία στο στήθος ή πόνο: Μπορεί να είναι έντονος πόνος ή πίεση που διαρκεί λίγα λεπτά. Αυτή η δυσφορία μπορεί να έρχεται και να φεύγει.

Πόνος στο πάνω μέρος του σώματος: Ο πόνος ή δυσφορία μπορεί να εξαπλωθεί πέρα από το στήθος στους ώμους, τα χέρια, την πλάτη, το λαιμό, τα δόντια ή το σαγόνι. Μπορεί να μη συνοδεύεται καν από δυσφορία στο στήθος.

Πόνος στο στομάχι: Ο πόνος μπορεί να εκτείνεται προς τα κάτω στην κοιλιακή περιοχή και να μοιάζει με καούρα.

ΔύσπνοιαΖαλάδαΕφίδρωσηΝαυτία και τάση προς έμετο 
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ