2017-04-25 18:33:08
Φωτογραφία για Ασυνήθιστη κίνηση Τραμπ, η Γερουσία μεταβαίνει στον Λευκό Οίκο για να ενημερωθεί για τη Βόρεια Κορέα
Μια ασυνήθιστη συνάντηση και ενημέρωση προγραμματίζεται για αύριο στην Ουάσιγκτον, προκαλώντας ερωτήματα με φόντο την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Αμερικανοί γερουσιαστές κλήθηκαν στον Λευκό Οίκο όπου θα ενημερωθούν για την κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Είναι ασυνήθιστο σύσσωμη η αμερικανική Γερουσία να καλείται στον Λευκό Οίκο και μάλιστα για ενημέρωση από τόσους και τόσο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Αρχικά η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Καπιτώλιο αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να αλλάξει το σημείο της ενημέρωσης και να μεταφερθεί στον Λευκό Οίκο.

Αξιωματούχοι του Κογκρέσου σημείωναν, όπως μεταδίδει το Reuters, πως η ενημερωτική συνάντηση γίνεται στον Λευκό Οίκο για να υπογραμμιστεί το μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα πως η Ουάσιγκτον εξετάζει σοβαρά αλλαγή πολιτικής στο θέμα.


Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ πάντως τόνισε πως η δραστηριότητα γύρω από τη Βόρεια Κορέα δεν ήταν κάτι προσχεδιασμένο και προειδοποίησε να μην γίνει λάθος ερμηνεία των κινήσεων.

Εντωμεταξύ προετοιμάζεται το έδαφος για μια παρόμοια ενημερωτική συνάντηση και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από εβδομάδες κινήσεων των δύο χωρών που ανέβασαν δραματικά τους τόνους στις μεταξύ τους σχέσεις. Η χρήση της λεγόμενης «μητέρας όλων των βομβών» από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε παράλληλα πως το «πρόβλημα» του βορειοκορεατικού πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος θα «αντιμετωπιστεί».

Ακολούθως η Πιονγιάνγκ έκανε δημόσια επίδειξη βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι εκτοξεύονται από υποβρύχια (SLBMs) στην παρέλαση για την «ημέρα του Ήλιου», την επέτειο από τη γέννηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ. Την ίδια μέρα ο δεύτερος τη τάξει στη Βόρεια Κορέα Τσε Ριόνγκ-χάε ανταπέδωσε την προειδοποίηση απειλώντας με πυρηνικό όλεθρο: «Είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση με μια πυρηνική επίθεση». Σε ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA, ο στρατός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα, «όπως και τα αρχηγεία του Κακού», όπως το κτίριο της προεδρίας στη Σεούλ, «θα γίνουν σκόνη σε λίγα λεπτά» σε περίπτωση πολέμου. Σχολίασε μάλιστα ότι η «σοβαρή στρατιωτική υστερία» της κυβέρνησης Τραμπ έχει φτάσει «σε επικίνδυνα επίπεδα και δεν μπορεί πλέον να παραβλεφθεί». «Θα ληφθούν τα πιο σκληρά αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ και των ναυτικών τους δυνάμεων με τέτοιο ανηλεή τρόπο ώστε να μην επιτρέψουμε στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν», μετέδωσε το KCNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του γενικού επιτελείου του στρατού της Βόρειας Κορέας.

Χθες ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος κι ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν να διατηρήσουν την επικοινωνία τους για το θέμα, απαιτώντας από την Πιονγιάνγκ να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Οι ΗΠΑ έχουν διατάξει ναυτική νηοπομπή υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, να κινηθεί προς τα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, προκαλώντας την Πιονγιάνγκ να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να το βυθίσει με ένα πλήγμα. Σε μία επίδειξη αμυντικής αλληλεγγύης και ναυτικής αμυντικής ισχύος τον αμερικανικό ναυτικό σχηματισμό συνοδεύουν δύο ιαπωνικά αντιτορπιλικά στα δυτικά του Ειρηνικού ωκεανού.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ