2012-05-21 20:31:04
Φωτογραφία για «Δεν θα κλείσει» ο φάκελος του Λόκερμπι
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Λιβύη δήλωσε ότι ο φάκελος του βομβαδρισμού αεροσκάφους πάνω από το... Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988 «δεν θα κλείσει» μετά το θάνατο του Λίβυου Αμπντελμπασέτ αλ-Μεγράχι, του μοναδικού προσώπου που καταδικάστηκε για την πολύνεκρη επίθεση.

«Στη Λιβύη, είναι προς όφελος μας να μην κλείσει ο φάκελος και να λάμψει η αλήθεια στην υπόθεση αυτή. Θέλουμε να αποκαλυφθούν τα εγκλήματα του (Μουάμαρ) Καντάφι που έβλαψαν το λαό του», δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαρίζι.

Ο Χαρίζι πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις εμπλεκόμενες στην υπόθεση χώρες, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση που συνεχίζει να προκαλεί αντιπαράθεση κυρίως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Είμαστε έτοιμοι να δημοσιοποιήσουμε την αλήθεια και όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε», τόνισε. «Ο φάκελος δεν θα κλείσει».

Ο Μεγράχι επρόκειτο να ταφεί σήμερα στη γενέτειρά του την Τρίπολη, στο κοιμητήριο Ζαγουάνι, στο δυτικό προάστιο Τζανζούρ της πρωτεύουσας. Πέθανε χθες Κυριακή από επιπλοκές του καρκίνου από τον οποίο υπέφερε, στο σπίτι του σε συνοικία του κέντρου της Τρίπολης. Ήταν 60 ετών, παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών.


Ο διευθυντής του FBI και ο γενικός εισαγγελέας της Σκοτίας είχαν μεταβεί στα τέλη Απριλίου στην Τρίπολη για συνομιλίες με τις λιβυκές αρχές σε σχέση με την έρευνα για την επίθεση στο Λόκερμπι.

Το Σεπτέμβριο, ένα μήνα μετά την πτώση του καθεστώτος της Τρίπολης, το γραφείο του Σκοτσέζου εισαγγελέα είχε ζητήσει επισήμως από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να το βοηθήσει στην έρευνα για το αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρίας Pan Am που ανατινάχθηκε πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας στοιχίζοντας τη ζωή 270 ανθρώπων.

«Μια έρευνα παραμένει ανοιχτή όσον αφορά την εμπλοκή κι άλλων προσώπων εκτός αυτής του Λίβυου αλ-Μεγράχι, του μόνου καταδικασθέντος για την επίθεση», είχε υπενθυμίσει το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Σκοτίας.

Η δικαιοσύνη στη Σκοτία είχε καταδικάσει το 2001 τον Μεγράχι σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στην επίθεση. Είχε ωστόσο αποφασίσει να τον αφήσει ελεύθερο το 2009 για ιατρικούς λόγους.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, είχαν εμμείνει το Δεκέμβριο στις νέες λιβυκές αρχές να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου του Λόκερμπι.

aegeantimes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ