2017-04-29 09:24:42
Φωτογραφία για ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit. Στις Βρυξέλλες επίσης βρίσκεται σήμερα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) με βασικό θέμα το Brexit. Το Συμβούλιο συνέρχεται το πρωί, με αποκλειστικό θέμα την υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις 09:45 ώρα Βρυξελλών, το πρωί, στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ λίγη ώρα αργότερα αναμένεται να αφιχθούν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι εργασίες της Συνόδου, που θα εξετάσει το άρθρο 50, που αφορά στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:30 ώρα Βρυξελλών.


Στην καθιερωμένη επιστολή του προ των Συνόδων Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ τονίζει ότι βασικό στοιχείο των προτεινόμενων κατευθυντήριων γραμμών για το Brexit είναι η ιδέα μιας «σταδιακής προσέγγισης». Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στα βασικά ζητήματα που αφορούν την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και έπειτα θα συζητηθούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τρία βασικά ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα με τη διαδικασία «απένταξης» του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.: 

Πρώτον: Η αντιμετώπιση περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ε.Ε. Δεύτερον: Το οικονομικό ζήτημα, δηλαδή το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο για να «απενταχθεί» από την Ε.Ε., το οποίο οι Βρυξέλλες εκτιμούν περί τα 60 δισ. ευρώ. Τρίτον: Το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, οι «27» πριν συζητήσουν για το μέλλον της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν το παρελθόν. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες εγγυήσεις για τους πολίτες μας και τις οικογένειές τους. Εγγυήσεις που είναι αποτελεσματικές, εκτελεστές, αμερόληπτες και περιεκτικές και οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από απλές και ομαλές διοικητικές διαδικασίες. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο ότι όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ε.Ε. των «28» θα τηρηθούν και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει, επίσης, να επιδιώξουμε την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας», προσθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε από τις Βρυξέλλες ότι το πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης (Ευρωπαίοι πολίτες, οικονομικό και Ιρλανδία) θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Οι «27» θα πρέπει να συναντηθούν και πάλι, ενδεχομένως τον Οκτώβριο για να αποφασίσουν αν έχει γίνει αρκετή πρόοδος, ούτως ώστε να περάσουν στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα αφορά τις μελλοντικές εμπορικές του σχέσεις με την Ε.Ε.

Σόιμπλε: Τίποτα δεν είναι δωρεάν!

«Τίποτα δεν είναι δωρεάν», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του που, για πρώτη ίσως φορά, δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα! Ο Σόιμπλε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται στα έντυπα του ομίλου Funke χρησιμοποιώντας μια πολύ γνωστή έκφραση στα αγγλικά "There is no free lunch" αναφέρεται στο Brexit και στέλνει μήνυμα στη Βρετανία, πως πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα έχει κανένα πλεονέκτημα έναντι των «27» ομολόγων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της από αυτή. «Οι Βρετανοί πρέπει να το ξέρουν αυτό» καταλήγει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τους Βρετανούς να μην τρέφουν αυταπάτες πως θα συνεχίσουν να απολαύουν δικαιώματα που εγγυάται η Ε.Ε. μετά το Brexit και επέμεινε ότι οι «27» θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις μελλοντικές τους σχέσεις με το Λονδίνο μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για όλες τις λεπτομέρειες. Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως η τοποθέτηση αυτή της Μέρκελ υπογραμμίζει το πόσο δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Σόιμπλε πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε τη Βρετανία. Αλλά επίσης δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Βρετανία δεν πρέπει να έχει πλεονεκτήματα μετά την έξοδό της που δεν έχουν άλλες χώρες».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ