2017-04-30 13:04:19
Φωτογραφία για Αξιολόγηση: Στο τραπέζι Κυριακές, φάρμακα και κλειστά επαγγέλματα – Αισιόδοξος ο Σόιμπλε
Συνεχίζεται ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με σκοπό να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα Οι συναντήσεις της Κυριακής άρχισαν με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων, συγκεκριμένα τις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικοί) κ.ά.

Ακολούθησε διάλειμμα ώστε οι δύο πλευρές να συσκεφθούν κατ' ιδίαν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το συνταξιοδοτικό, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Οι συναντήσεις του Σαββάτου

Στις συναντήσεις του Σαββάτου τέθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων, παρόντος, εκτός του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για τις ΔΕΚΟ, που είναι στην αρμοδιότητά του. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, μένουν προς συμφωνία ένα θέμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και ένα θέμα σχετικά με το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.


Ακολούθησε η συνάντηση για τη φορολογική διοίκηση, με την παρουσία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή. Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, καθώς έγινε συμβιβασμός και στο ζήτημα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δίνει έμφαση στους ελέγχους σε νέες υποθέσεις.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τα ζητήματα των αγορών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών. Υπήρξε συμφωνία στο θέμα της υλοποίησης της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ στα επενδυτικά αντίμετρα που θα λάβει η κυβέρνηση συζητείται η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 350 - 450 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, στα χρηματοοικονομικά μένει ανοικτό ένα θέμα. Παρόντες στην τελευταία ενότητα των διαπραγματεύσεων ήσαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Αλέξης Χαρίτσης, αντιστοίχως.

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε

"Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα τα συμφωνημένα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να κλείσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και να εκταμιευτεί εγκαίρως η επόμενη δόση. Όσο παρατείνονται (οι διαπραγματεύσεις), τόσο περισσότερο θα ανησυχούν οι αγορές και η οικονομία", τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost, η Westdeutsche Allgemeine Zeitung,Thuringer Allgemeine κ.ά.).

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαίνεσε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και χαρακτήρισε θετικά τα τελευταία στοιχεία (για το πρωτογενές πλεόνασμα), ενώ προσέθεσε πως γνωρίζει ότι ιδίως μια νέα αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι δύσκολη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα «αποφασίσει και επισήμως (τη συμμετοχή του) τις επόμενες εβδομάδες», είπε τέλος ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ