2017-05-08 19:29:42
Φωτογραφία για ΤτΕ: ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Γ. Δραγασάκης: Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων 

έχει χαρακτήρα «κατεπείγοντος»

Ξεκινούν τον Αύγουστο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θ. Μητράκος, η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή, θα εφαρμοστεί πλήρως έως το τέλος του Αυγούστου και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μιλώντας σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε ότι τα πρώτα δείγματα και συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων τριμήνων του 2016, για την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει οι τράπεζες στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί κατά το 2018 και το 2019 και εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων, δηλαδή την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται επί του παρόντος σε καθυστέρηση, με το ποσό να εκτιμάται σε 30,8 δισ
. ευρώ, από διαγραφές δανείων ύψους 13,9 δισ. ευρώ, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (11,5 δισ. ευρώ) και μεταβιβάσεις δανείων (7,4 δισ. ευρώ). Αντίθετα, αρνητική συμβολή εκτιμάται ότι θα έχει η συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (30,4 δισ. ευρώ).

Σήμερα, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται στο 44,7%, ενώ τα ποσοστά ανά κατηγορία δανείων, δηλαδή, για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά, διαμορφώνονται σε 41,5%, 44,4% και 54%, αντίστοιχα. Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση, την καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (26,6%) και χειρότερη τα δάνεια των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους (58,9%) και κυρίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών (68,3%). Υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφονται στην πλειονότητα των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, με το πρόβλημα να είναι πιο έντονο στους κλάδους του εμπορίου (59,6%), των κατασκευών (54,7%) και της μεταποίησης (46,4%).

Γ. Δραγασάκης: Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων έχει χαρακτήρα «κατεπείγοντος»

Το ζήτημα επίλυσης των «κόκκινων» δανείων έχει χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» για την ελληνική οικονομία, δήλωσε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση. «Το τέλος των μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα ως τυπική διαδικασία το καλοκαίρι 2018, αλλά θα κριθεί από το τι θα κάνουμε από τώρα ως τότε. Χρειάζονται ιεραρχήσεις, συντονισμός και σκληρή δουλειά για να οργανώσουμε από τώρα σε νέες βάσεις την πολιτική μας ζωή μετά το 2018», τόνισε σε ομιλία του στο ίδιο συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα, υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Επεσήμανε ότι κορυφαία προτεραιότητα της επόμενης περιόδου είναι η δραστική μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Προσφέροντας λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης και σπάζοντας το φαύλο κύκλο της, ενισχύουμε τον εθνικό στόχο κατά της ανεργίας. Η ρύθμιση χρεών στηρίζει την παραγαγωγική ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη/κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης: «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις = βάση οικονομίας. Επιλύοντας τα κόκκινα δάνεια, δίνουμε ανάσα επιβίωσης σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η υποτίμηση των "αντίμετρων" παραγνωρίζει ότι αυτά απαντούν σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα». «Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οφείλονταν σε διαφωνίες μεταξύ δανειστών και παράλογες απαιτήσεις ορισμένων εξ αυτών», επέμεινε, ενώ όπως είπε, η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, μαζί με τα μέτρα για το χρέος, ανοίγει τον δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια και το καθεστώς της επιτροπείας.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι: «Η υποτίμηση των "αντίμετρων" από άγνοια ή αντιπολιτευτική τακτική, παραγνωρίζει ότι αυτά απαντούν σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα». «Εάν όλα αυτά τα χρόνια είχε διεκδικηθεί και επιτευχθεί η αρχή "δημοσιονομικής ουδετερότητας", το κοινωνικό κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο», πρόσθεσε. Έκανε επίσης λόγο για «ασυμμετρία σχέσεων στην Ευρωζώνη», καταλογίζοντας στους Ευρωπαίους δανειστές ότι «συμπεριφέρονται, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, ως δανειστές παρά ως εταίροι». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «για την υπέρβαση της ασύμμετρης σχέσης χρειαζόμαστε ισχυρό εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο, με την κοινωνία καλά πληροφορημένη και ενεργή». Κατηγόρησε δε «πολιτικές και άλλες δυνάμεις ότι σε κρίσιμες στιγμές ταυτίστηκαν με παράλογα αιτήματα των δανειστών». «Για να βγούμε οριστικά από την κρίση χρειάζεται να ηττηθούν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την εσωτερίκευση των μνημονίων ως πάγιο καθεστώς», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ