2017-05-17 14:13:18
Φωτογραφία για Πρώτος «πυροβολισμός»: Ρωσική προεδρική «σφαλιάρα» προς τον Ερντογάν
Ρωσική προεδρική «σφαλιάρα»  προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για τις σχέσεις της Ρωσίας με τους Σύρους Κούρδους , η οποία αποτελεί σαφή προειδοποίηση για το τι μέλει γενέσθαι στην χώρα παρά τις τουρκικές απειλές. Ολοι βρίσκονται σε αναμονή των αποτελεσμάτων της συνάντησης Ν.Τραμπ-Ρ.Τ.Ερντογάν η οποία θα καθορίσει πολλά στη νέα υπό διαμόρφωση κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Οι Κούρδοι αποτελούν πλέον καταλυτικό στοιχείο στην περιοχή και το νέο υπό ίδρυση Κουρδιστάν αποτελεί το διακύβευμα Ρωσίας και ΗΠΑ  σημαίνοντας παράλληλα το τέλος της τουρκικής ηγεμονίας στην περιοχή .

«Η Ρωσία θεωρεί σωστό να διατηρήσει τις επαφές της με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας καθώς «αγωνίζονται εναντίον τρομοκρατών», δήλωσε ο Ρώσος  πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεδομένου ότι ο κουρδικός παράγοντας αποτελεί πραγματικό στυλοβάτη στην κατάσταση στη Συρία και οι ένοπλοι σχηματισμοί των Κούρδων συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στον ISIL και συγκαταλέγονται στις πιο αποτελεσματικές από την στρατιωτικής άποψη δυνάμεις θεωρούμε σωστό να διατηρήσουμε επαφές μαζί τους, αποφεύγοντας πιθανές συγκρούσεις και καταστάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν απειλές για τους στρατιώτες μας», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης στο Πεκίνο.


Όταν ο ίδιος ρωτήθηκε αν η Ρωσία προμηθεύει με οπλικά συστήματα τις μονάδες προστασίας των Κούρδων (YPG), ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «σε αντίθεση με τις ΗΠΑ δεν το κάνει αυτό».

Η Άγκυρα θεωρεί ότι το Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) και η ένοπλη πτέρυγα του, το YPG, είναι  τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), ενώ είναι οργισμένη από την στήριξη που παρέχουν  ΗΠΑ και  Ρωσία , ειδικά μετά την αποστολή οπλικών συστημάτων .

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ εξοπλίζει  το YPG στη Συρία διότι  «είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί μια σαφή νίκη» σε μια προγραμματισμένη επίθεση για την ανακατάληψη της άτυπης πρωτεύουσας των τζιχαντιστών   Raqqa από το ISIL, ενώ απαγορεύει στους Τούρκους να «βοηθήσουν» στην ίδια επιχείρηση  δημιουργώντας μεγάλη αντίδραση από  την  Άγκυρα.

«Σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν αναγγέλλουμε την προσφορά όπλων σε κουρδικές μονάδες και δεν χρειάζονται τις παραδόσεις μας», δήλωσε ο Πούτιν.

«Έχουν … άλλες πηγές να λάβουν  όπλα. Δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε εμείς αυτό το έργο», πρόσθεσε με πολύ νόημα ο Ρώσος πρόεδρος .

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είχε συζητήσει αυτό το θέμα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να προκαλέσει την ανησυχία των Τούρκων εταίρων μας. Είμαστε σε επαφή και η θέση μας είναι ανοιχτή και ελπίζω ότι θα γίνει κατανοητή από τους Τούρκους εταίρους μας », είπε προφανώς για να «χρυσώσει το  χάπι» .

Ο Πούτιν δήλωσε ότι το πιο σημαντικό είναι να εδραιωθεί η κατάπαυση του πυρός που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία.

«Όσον αφορά τις ζώνες ασφαλείας, ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο. Πρώτα απ ‘όλα … να διατηρήσουμε το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός. Στην πραγματικότητα, σήμερα αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα το οποίο πρέπει  να παγιωθεί, και να ενισχυθεί η κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος .

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν σε ένα υπόμνημα που υπεγράφη στις 4 Μαΐου για την καθιέρωση τεσσάρων ξεχωριστών ζωνών κατάπαυσης του πυρός  στη Συρία για τουλάχιστον έξι μήνες.

Η μεγαλύτερη ζώνη κατάπαυσης του πυρός περιλαμβάνει την επαρχία Idlib και τις παρακείμενες περιοχές των επαρχιών Hama, Χαλέπι και Latakia. Οι εγγυήτριες χώρες θα οριστικοποιήσουν τους χάρτες των ζωνών κατάπαυσης  μέχρι τις 4 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα σημεία ελέγχου θα διασφαλίσουν την ασφαλή ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και θα εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση των πολιτών. Τα σημεία παρατήρησης θα παρακολουθούν επίσης την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Το ζήτημα όμως είναι η επίσημη δημιουργία κράτους του αυτόνομου και ανεξάρτητου Κουρδιστάν στην Συρία , η συνένωση του με αυτό του Ιράκ , βάζοντας « το νερό στο αυλάκι» για τα στρατηγικά τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή .

Ο Ερντογάν προετοιμάζει την εικόνα του ως μεγάλου ηγέτη των σουνιτών ισλαμιστών στην πλήρως μουσουλμανική Μέση Ανατολή και η επίθεση στην Ιντλίμπ ήταν η ευκαιρία πριν από το κρίσιμο τουρκικό δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να επιφέρει τη διχόνοια μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, για να δημιουργήσει «χώρο» για την Τουρκία να συνεχίσει τις  στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και να εδραιώσει την κατοχή της  σε μεγάλες εκτάσεις του συριακού εδάφους .

Η Τουρκία παίζει το χαρτί του επιτήδειου ουδέτερου που δεν είναι σε καμία περίπτωση «ουδέτερος»  ανάμεσα σε υπερδυνάμεις . Μόνο που όποιος «μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι  όρνιθες».
pentapostagma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ