2017-05-18 12:10:36
Φωτογραφία για ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ… Ισχυρό Μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για το Κυπριακό
Η Μόσχα αδυνατεί να κατανοήσει ισχυρισμούς σε μέσα ενημέρωσης για δήθεν προσπάθειες της Ρωσίας να εμποδίσει την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση, προσθέτοντας πως «αυτοί οι ισχυρισμοί αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, που προσαρμόζουν τις ενέργειές τους με ορισμένες ομάδες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, για τη θέση αρχών μας για την Κύπρο».

Κληθείσα να σχολιάσει ισχυρισμούς «σε ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία προσπαθεί να εμποδίσει μια διευθέτηση στην Κύπρο», η κ. Ζαχάροβα ανέφερε πως η θέση της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει, «υποστηρίζουμε μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων». Υπογράμμισε πως «σε ό,τι αφορά τους παράλογους ισχυρισμούς για προσπάθειες της Ρωσίας να εμποδίσει τις ενδο-κυπριακές συνομιλίες, δεν υπάρχουν γεγονότα προς υποστήριξή τους».


«Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση λάβουν οι Κύπριοι», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Ρωσία αντικρίζει ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε προσπάθειες να ασκηθούν επιδράσεις έξωθεν για να υπάρξει τεχνητή επιτάχυνση της διαδικασίας και να επιτευχθεί μια διευθέτηση με οποιοδήποτε κόστος. «Καλωσορίζουμε την απόφαση των ηγετών των κοινοτήτων της Κύπρου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ανέφερε πως η Ρωσία παρακολουθεί στενά το παρόν στάδιο του ενδο-κοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο και εύχεται να επιτύχει. Πρόσθεσε πως οι αντι-ρωσικοί ισχυρισμοί αποτελούν προπέτασμα καπνού που δημιουργήθηκε για να αποκρυβούν τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μια διευθέτησης στην Κύπρο, όπως τα θέματα της εξωτερικής ασφάλειας του κράτους.

Η κ. Ζαχάροβα ανέφερε πως είναι απογοητευτικό που τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών δεν εμπλέκονται στη συζήτηση αυτών των θεμάτων. Είναι φανερό πως το σύστημα των εγγυήσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο υπό τις συμφωνίας Λονδίνου και Ζυρίχης του 1960 είναι αναποτελεσματικό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου μετά την επανένωση μπορεί να προστατευτεί με ασφάλεια με εγγυήσεις του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε.

Επιβεβαίωσε την πεποίθηση της Ρωσίας πως «μια διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να είναι πραγματικά διαρκής και αξιόπιστη μόνο εάν βασίζεται στην έκφραση της πολιτικής βούλησης τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», σημειώνοντας πως εξ’ όσων γνωρίζει οι ηγέτες και των δυο κοινοτήτων αποδέχονται αυτή τη φόρμουλα και πως αυτή «βασίζεται στην κοινή λογική».

Η κ. Ζαχάροβα ανέφερε πως «αναπτύσσουμε επιτυχώς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατίας σε διάφορα πεδία, και πιστεύουμε ότι η σχέση μας θα συνεχίσει μετά την επανένωση του νησιού. Γνωρίζουμε την αποφασιστικότητα των ηγετών της Κύπρου να ενδυναμώσουν σταδιακά τη συνεργασία με τη Ρωσία. Πιστεύουμε ότι οι αντι-ρωσικοί ισχυρισμοί από ορισμένα μέσα ενημέρωσης δεν θα ωφελήσουν τη διαδικασία για επίτευξη λύσης και δεν ικανοποιούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού». KYΠΕ
hellasforce.com 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ