2017-05-19 01:05:59
Φωτογραφία για “Πονοκέφαλος” για τους γιατρούς τα κενά του ΕΦΚΑ
Posted By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου 

- Virus

Εγκλωβισμένοι στο «λαβύρινθο» του ΕΦΚΑ είναι μαζί με τους υπόλοιπους ελευθεροεπαγγελματίες οι γιατροί, που κάνουν λόγο για τεράστια κενά στη λειτουργία του ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Τις δυσλειτουργίες του νέου υπερταμείου που έρχονται – σχεδόν σαδιστικά – να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα του μικρομεσαίου επαγγελματία, σ’ ό,τι αφορά τις συναλλαγές του με τον ΕΦΚΑ, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Οι παρατηρήσεις αφορούν τόσο στο επίπεδο «συντάξεις-παροχές» όσο και στο επίπεδο «έσοδα-ασφάλιση», επιβεβαιώνοντας την προχειρότητα του όλου εγχειρήματος.

Ο ΙΣΠ διαπιστώνει, ειδικότερα, τα ακόλουθα «κενά»:

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΠΑΡΟΧΕΣ

Δεν έχουν εκδοθεί ακόμη βασικές εγκύκλιοι που αφορούν τις αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων, την προαιρετική ασφάλιση, τον υπολογισμό του ποσού σύνταξης -όταν υπάρχει παράλληλη ασφάλιση-, την διαδοχική ασφάλιση, τις αναπηρικές συντάξεις κλπ.


«Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η θεμελίωση του δικαιώματος απαιτεί αναγνώριση πλασματικών, δεν εκδίδεται ούτε προσωρινή σύνταξη, αφού δεν υπάρχουν σχετικές οδηγίες» λέει ο Νίκος Πλαταησιώτης, πρόεδρος ΙΣΠ.

Δεν υπάρχουν οδηγίες για την απασχόληση των συνταξιούχων και τις επιπτώσεις που επέρχονται στη σύνταξη κι από τον ΕΦΚΑ δίδονται αντιφατικές απαντήσεις που δημιουργούν σύγχυση.

Αν και από το άρθρο 11 του νόμου 4387/2016 προβλέπεται η θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για τις αναπηρικές συντάξεις μέχρι 31-12-2016 και το σχετικό πόρισμα συντάχθηκε από τις αρμόδιες Επιτροπές, η νομοθέτηση ενιαίων κανόνων δεν έχει προχωρήσει.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η πρόβλεψη του άρθρου 32 του ίδιου νόμου, αναφορικά με την έκδοση Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών ΕΦΚΑ για τις παροχές ασθένειας σε είδος και χρήμα, που θα πρέπει να ρυθμισθούν με ενιαίο τρόπο.

ΕΣΟΔΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Εξακολουθούν να παραμένουν αδιευκρίνιστες πολλές πτυχές, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς τι ακριβώς ισχύει – ιδίως στα «μπλοκάκια» αλλά και τους τίτλους κτήσης (αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης).

«Ειδικά για το δεύτερο, δεν έχει εκδοθεί ακόμη εγκύκλιος για το πώς θα καταβάλλονται εισφορές γι΄ αυτή την κατηγορία» επισημαίνει ο κος Πλατανησιώτης.

Στην ασφάλιση των μισθωτών και παρά τις ενοποιήσεις και τους ενιαίους κανόνες, διατηρούνται οι 900 διαφορετικοί τρόποι και κατηγορίες ασφάλισης, στις οποίες προστίθενται περίπου 90 νέες κατηγορίες.

«Έχουμε δηλαδή σύστημα πολυσχιδές, περιπεπλεγμένο, στο οποίο για να είναι συνεπής κάποιος θα πρέπει να έχει πολλαπλή και συνεχή ενημέρωση, κάτι που διογκώνει το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος» τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΠ.

Δεν υπάρχει πλήρης διευκρίνιση, μετά το νόμο Κατρούγκαλου, ποιες ρυθμίσεις του παλιού ασφαλιστικού θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται συνδυαστικά με τις νέες διατάξεις.

Όπως εξηγεί ο κος Πλατανησιώτης, στα επί μέρους θέματα αυτά ρυθμίζονται με τις εκδιδόμενες εγκυκλίους, που οι εκδότες στους σε πολλές περιπτώσεις στην ουσία νομοθετούν.

Στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχουν ενημερωμένες υπηρεσίες, ούτε ιδιαίτερα τμήματα ενημέρωσης ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα όσοι προστρέχουν να μην έχουν την απαιτούμενη και απαραίτητη ενημέρωση. Ιδίως δεν έχει προβλεφθεί η λειτουργία ειδικών τμημάτων, στα οποία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθυνθούν για διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στα ενημερωτικά ειδοποιητήρια που τους έχουν αποσταλεί ή έχουν αναρτηθεί και τους αφορούν.

«Αντί λοιπόν να ψάχνουν τρόπο να αυξήσουν τις εισφορές μας, ας διορθώσουν τουλάχιστον τις δυσλειτουργίες του εκτρώματος που έφτιαξαν!» καταλήγει ο πρόεδρος του ΙΣΠ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ