2017-05-19 01:18:56
Φωτογραφία για «Τρύπα» 289 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ το Μάρτιο
Αγγελική Μαρίνου [email protected]

http://www.insider.gr/

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αυξηθούν εκ νέου οι ασφαλιστικές τους εισφορές βρίσκονται χιλιάδες μισθωτοί και μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, καθώς η «τρύπα» που εμφανίζουν τα έσοδά του πρέπει να αντισταθμιστεί με επιπλέον μέτρα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Οι εξοντωτικές εισφορές που επιβλήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκούσε η Κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές πως οι συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν αντέχουν άλλη οικονομική αφαίμαξη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε σχέση με τον Ιανουάριο, τα έσοδα του ΕΦΚΑ παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 13%, με την εισπραξιμότητα από 69,29% τον Ιανουάριο, να κατεβαίνει στο 60,01% τον Φεβρουάριο και να υποχωρεί στο 56% τον Μάρτιο.


Η κατακόρυφη πτώση της εισπραξιμότητας του νέου υπερ ταμείου τον Μάρτιο (σε συνέχεια των «χαμηλών πτήσεων» του Φεβρουαρίου) προβληματίζει σφόδρα την Κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, καθώς δημιουργείται «τρύπα» ύψους 90 εκατ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα από τα 250 εκατ. ευρώ εισφορές που βεβαιώθηκαν τον Μάρτιο, εισπράχθηκαν μόλις τα 140 εκατ. ευρώ. Συνολικά, για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου το υπερταμείο ασφάλισης έχει εισπράξει περίπου 461 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 750 εκατ. ευρώ, δηλαδή 289 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα προβλεπόμενα.

Στους κακοπληρωτές του ΕΦΚΑ συγκαταλέγονται οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, καθώς από τους περίπου 518.000 βεβαιωμένους αγρότες, πλήρωσαν μόλις οι 321.000, με την εισπραξιμότητα να πλησιάζει το 55%.

Σε μέτρια επίπεδα κινήθηκαν τα έσοδα των ταμείων των δικηγόρων και των μηχανικών. Από τους 41.455 δικηγόρους περίπου 29.000 κατέβαλαν εισφορές, ενώ από τους 54.000 μηχανικούς πλήρωσαν μόλις οι 36.000.

Αντίθετα, η εισπραξιμότητα του ΤΣΑΥ, δηλαδή του ταμείου των ιατρών, κινήθηκε και πάλι σε υψηλά επίπεδα, καθώς εισπράχθηκε το 90% των εισφορών που είχαν βεβαιωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 41.000 γιατρούς, απέδωσαν εισφορές περίπου 38.700 ασφαλισμένοι.

Χθες ο ΕΦΚΑ ανήρτησε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του τις εισφορές Απριλίου 2017 των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η Τετάρτη 31 Μαϊου 2017. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς, μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ