2017-05-19 16:03:24
Φωτογραφία για Γυναίκες κρατούμενες στις σκληρές φυλακές Rikers περιγράφουν τη ζωή πίσω από τα κάγκελα
Οι φυλακές Rikers είναι ένα από τα πιο μεγάλα και σκληρά σωφρονιστικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, με περίπου 10.000 κρατούμενους και κρατούμενες να βιώνουν καταστάσεις, οι οποίες έχουν περιγράφει γλαφυρά μέχρι και σε τηλεοπτικές σειρές όπως το «Law and Order»: Το χειρότερο μέρος όπου μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος.

Για τον κόσμο της δικαιοσύνης περιγράφεται ως ο μικρόκοσμος από όλα τα λάθη του αμερικάνικου συστήματος σωφρονισμού. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, που ανήκει η φυλακή Rikers, δήλωσε πως η πολιτεία στοχεύει να κλείσει τις εγκαταστάσεις μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Οι τραγικές καταστάσεις που συμβαίνουν στις συγκεκριμένες φυλακές έχουν περιγραφεί και από γυναίκες κρατούμενες, οι οποίες ανέφεραν, σύμφωνα με όσα γράφει το nymag.com, πως τον Απρίλιο του 2017 ένας φύλακας πετούσε ταμπόν στον αέρα για να παρακολουθήσει τη «μάχη» των γυναικών ώστε να καταφέρουν να πιάσουν ένα… Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στην επιφάνεια η ιστορία δύο φυλακισμένων γυναικών οι οποίες βιάζονταν επανειλημμένως από τον ίδιο φύλακα. Ακόμα και οι επισκέπτες των κρατουμένων, ειδικά οι γυναίκες, κατήγγειλαν πως υπέστησαν σξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια του ελέγχου για την είσοδο στις εγκαταστάσεις.


Στη γνωστή ιστοσελίδα ανέφερε μία κρατούμενη πως «στις πρώτες δύο εβδομάδες που μπήκα είχα ένα καβγά. Μπήκα στην απομόνωση για ένα μήνα. Όταν βγήκα δεν άφηνα καμιά να παίξει μαζί μου ή να μου κάνει τσαμπουκάδες, παρόλο που γνώριζα πως θα μου επιτεθούν ομαδικά». Ενώ συμπλήρωσε ότι «πάντα στις φυλακές υπάρχει σεβασμός στους γηραιότερους. Στο Rikers συμβαίνει το αντίθετο. Εδώ οι μικρές κακοποιούν τις μεγαλύτερες σε ηλικία κρατούμενες. Τους κλέβουν τα πράγματα και τις αναγκάζουν να μας πλένουν τα ρούχα».

Μία άλλη κοπέλα ανέφερε πως «καταδικάστηκα σε 3 χρόνια κάθειρξης γιατί ήμουν στο πίσω κάθισμα ενός κλεμμένου αυτοκινήτου. Στους 15 μήνες που πέρασα σε εκείνο το κολαστήριο είδα τα παιδιά μου δύο φορές, ενώ δεν μου επέτρεπαν να θηλάσω το 11 μηνών βρέφος μου». «Συνεχώς υπήρχαν καβγάδες. Αλλά όταν βάζεις 50 άτομα μέσα σε ένα κελί τι περιμένεις ότι θα συμβεί;», αναρωτιέται εύλογα η κρατούμενη.

Η Ντόνα Χάιλτον σχολίασε πως στη φυλακή Rikers «υπάρχουν γυναίκες για τις οποίες δεν ενδιαφέρεται κανένας». Η Χάιλτον καταδικάστηκε το 1985 και τέθηκε σε πρόγραμμα προστατευόμενης κράτησης. «Μου επέτρεπαν να χρησιμοποιώ μόνο τις εγκαταστάσεις υγιεινής καθώς φοβόντουσαν πως θα μου επιτεθούν οι υπόλοιπες μιας και το παρουσιαστικό μου έφερνε σε “τσιράκι”». Δεν υπήρχαν ηλικιακοί διαχωρισμοί στο Rikers, όπως ανέφερε η πρώην -πλέον- 52χρονη, «εκεί μέσα κανένας δεν ενδιαφερόταν για τις κρατούμενες. Και άκουσα και τα μεγαλεπίβολα πλάνα του δημάρχου για το κλείσιμο της φυλακής και την μετατροπή του σε πάρκο. Μπορεί κάποιος να ρίξει άσφαλτο πάνω από τα ερείπια αυτής της φυλακής; Μόνο κάτι τέτοιο θα ξεγράψει τελείως τα δράματα που λάμβαναν χώρα εδώ μέσα».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ