2017-05-20 02:29:34
Φωτογραφία για Το πολυνομοσχέδιο «χαντακώνει» το φάρμακο
Την επιβολή μεγαλύτερων περιορισμών στη συνταγογράφηση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επιφέρει άρθρο του πολυνομοσχεδίου το οποίο εισήχθη στην ολομέλεια της βουλής προς ψήφιση.

Το άρθρο του υπουργείου υγείας, στο πλαίσιο της συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, τη δυνατότητα επιβολής περιορισμού στον αριθμό των συνταγών που μπορούν να εκδώσουν οι γιατροί.

http://www.paraskhnio.gr/

Με απόφαση του υπουργού υγείας είναι δυνατόν να επιβληθούν πιο σφιχτοί προϋπολογισμοί, οικονομικοί στόχοι και πλαφόν για κάθε γιατρό ξεχωριστά, ανάλογα με την ειδικότητά του, το αριθμό των ασθενών του, τα χαρακτηριστικά των παθήσεών τους και τα δημογραφικά δεδομένα.

Επίσης, θα μπορούν να λαμβάνονται υπόψιν και τα εποχικά δεδομένα, αν είναι περίοδος ιώσεων κλπ, την εισαγωγή φαρμάκων στον κατάλογο συνταγογράφησης (γενόσημα ή πρωτότυπα) και τελικά την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με τους εκάστοτε στόχους.


Επίσης, καθορίζονται ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο σε συσκευασίες. Οι στόχοι προσδιορίζονται με τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης των προηγούμενων ετών με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας.

Οι στόχοι αφορούν κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πιο συγκεκριμένα θα ενσωματώνονται στο σύστημα και ο γιατρός θα ενημερώνεται σε καθημερινή βάση για το ποσοστό της συνταγογράφησης γενοσήμων και το μέσο ποσοστό του στόχου συνταγογράφησης γενοσήμων που έχει επιτευχθεί.

Από τα αυστηρά νέα πλαφόν θα εξαιρείται η συνταγογράφηση που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια, σε μεταμοσχευθέντες, σε καρκινοπαθείς, σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σε πάσχοντες από κυστική ίνωση και σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Σε περίπτωση που κάποιος γιατρός υπερβεί τα όρια που βάζει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε ποσοστό άνω του 10%, τότε θα καλείται από τη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του, δίνοντας έγγραφες εξηγήσεις. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν μπορέσει να δικαιολογήσει την υπέρβαση, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 2.000 έως 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης, τότε επιβάλλεται εκ νέου πρόστιμου, ενώ την τρίτη φορά ο γιατρός αποκλείεται από τη συνταγογράφηση μέσω του ΕΟΠΥΥ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ