2017-05-20 19:55:21
Φωτογραφία για Φενέρμπαχτσέ-Ολυμπιακός: Γιατί το αυριανό παιχνίδι είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό ματς...
Η χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού για τέταρτη συνεχόμενη φορά σε Final Four επί της ρωσικής ΤΣΣΚΑ με 82-78 τον φέρνει αντιμέτωπο με την τουρκική Φενέρμπαχτσέ στον τελικό για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού θρόνου.

Το αυριανό δεν είναι ένα απλό ματσάκι όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν.

Είναι μια εθνική αναμέτρηση και όχι γιατί ο γράφων είναι Ολυμπιακός. Και ο Παναθηναϊκός, και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ να ήταν, ακόμα και ο... Οδυσσέας Κορδελιού να ήταν πάλι εθνική αναμέτρηση θα είναι.

Οι λόγοι πολλοί και σαφέστατοι.

Ο τελικός λαμβάνει χώρα δύο ημέρες μετά την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Οι ημέρες αυτές έχουν ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κι ας προσπαθούν πολλοί να το ξεχάσουν.

Η ελληνική ομάδα έχει κατά κανόνα αρκετά ελληνοποιημένο «κορμό» που σημαίνει ότι, ναι εκπροσωπεί την Ελλάδα. Οι βασικοί πρωταγωνιστές του είναι Έλληνες, καθώς Β.Σπανούλης, Γ.Πρίντεζης, Κ.Παπανικολάου και Β.Μάντζαρης είναι αυτοί που όταν η μπάλα «ζεματάει» αναλαμβάνουν να καθαρίσουν την «μπουγάδα» μαζί και με τους μικρότερους Αγραβάνη και Παπαπέτρου.


Επίσης εδώ και καιρό οτιδήποτε συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λαμβάνει διαστάσεις πολιτικής χροιάς. Είτε είναι το παιχνίδι Survivor είτε το πολύ σημαντικότερο, ο τελικός της Ευρωλίγκας του μπάσκετ. Γιατί;

Διότι όταν δεν υπάρχει πόλεμος ο μόνος τρόπος για να αποδείξεις στον «αίωνιο» γεωπολιτικό αντίπαλό ότι είσαι καλύτερος από αυτόν, είναι οι... αθλοπαιδίες και όποιος δεν το καταλαβαίνει έχει σοβαρή έλλειψη γνώσης της αθλητική ιστορίας.

Πολλάκις ΗΠΑ και Ρωσία πολιτικοποίησαν την κόντρα τους διαμέσου Ολυμπιακών Αγώνων.

Μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποκλείσουν τους Ρώσους από τους Ουλμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Για να πληγεί το κύρος της ρωσικής υπερδύναμης.

Έτσι και εδώ: Υπάρχει εθνικό κύρος που διακυβεύεται. Το να κατάφέρει ο Ολυμπιακός να κερδίσει μέσα στην έδρα της Φενέρμπαχτσε μια ομάδα πενταπλασίου μπάτζετ από αυτόν, μπροστά στον τουρκικό λαό, με πιθανότατα εχθρική διαιτησία (μην ξεχνάμε ότι η Turkish Airlines είναι ο χορηγός της Ευρωλίγκας), δεν θα είναι απλός άθλος, θα είναι εποποιία.

Στην Πόλη που το Στολίδι της Ορθοδοξίας η Αγία Σοφία κινδυνεύει ανα πάσα στιγμή να γίνει τζαμί, ο Ολυμπιακός καλείται να δηλώσει «παρουσία». Ότι η Πόλη είναι ακόμα η έδρα όλων των Ελλήνων.

Και μην ξεχνάμε ότι το ματς διεξάγεται σε μια εποχή που οι Τούρκοι αμφισβητούν συνθήκες και θέλουν αναθεώρηση συνόρων.

Θα έχει την δύναμη ο Ολυμπιακός να παρατάξει τα απαραίτητα ψυχικά αποθέματα για κάτι τετοιο; Κανείς δεν ξέρει. Το να χάσει θεωρείται το πιθανότερο, το να κερδίσει όμως θα είναι το ηρωικότερο. Κόντρα σε όλους, μόνοι τους και όλοι τους, γιατί έτσι μας αρέσει στην Ελλάδα, τότε κάνουμε την διαφορά. Αυτό θέλουμε να δούμε αύριο και ελπίζουμε με την βοήθεια του Θεού να το δούμε

Ακολουθούν Highlights από το τελευταίο ματς του Ολυμπιακού με την Φενέρμπαχτσέ. Βέβαια η κανονική περίοδος καμία σχέση δεν έχει με έναν τελικό

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ