2017-05-21 11:40:25
Φωτογραφία για ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – Η «ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ» ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ
Με μπαράζ παραβιάσεων πέφτει η αυλαία στην τουρκική άσκηση «Deniz Kurdu -2017» η οποία αποτέλεσε μια ευκαιρία προκειμένου η Άγκυρα να βγάλει στο Αιγαίο (μετά από καιρό) το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού Στόλου. Παρόλα αυτά η κίνηση αυτή μάλλον έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς διαπιστώθηκαν σαφείς αδυναμίες που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για απογύμνωση του τουρκικού Ναυτικού (TDK) από έμπειρα στελέχη, μετά τις μαζικές διώξεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γειτονική χώρα.

Η άσκηση που πραγματοποίησε το τουρκικό ναυτικό περιλάμβανε σειρά γυμνασίων με τεχνικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός φρεγατών (άνω των 10) πλαισιωμένες από κορβέτες, πυραλάκατους και υποβρύχια μαζί με μικρότερες μονάδες και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.

Διευκρινίζεται ότι με τον όρο «τεχνικά αντικείμενα» νοούνται όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια ομάδα πλοίων εν πλω ( ξεχωριστά ή ταυτόχρονα) σε συνδυασμό με πολλαπλές απειλές εν καιρό πολέμου. Στα τεχνικά αυτά αντικείμενα εντάσσονται ασκήσεις βολές πυροβόλων “GUNEX”, σενάρια εναντίον στόχων επιφανείας «SURFEX» συνδυασμένες ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (CASEX) και αντιμετώπιση εναέριων απειλών (ADEX).


Ειδικότερα κατά τη διάρκεια ασκήσεων τέτοιου είδους και έκτασης, θεωρείται δεδομένη η διαρκής επαγρύπνηση και ετοιμότητα των πληρωμάτων που αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή σε καταστάσεις που προκύπτουν από εναλλαγή σεναρίων με αντίστοιχες απειλές. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε μια πραγματική δοκιμασία αντοχών για το προσωπικό το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις αντίστοιχες με αυτές πραγματικών πολεμικών επιχειρήσεων (κατά κανόνα με ελάχιστη έως μηδαμινή ανάπαυλα για ξεκούραση).

Ο «Θαλασσόλυκος» ξεφούσκωσε Η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» φαίνεται όμως ότι κινήθηκε σε.. διαφορετικούς ρυθμούς. Ενώ είχε ένα δυναμικό ξεκίνημα στις 15 Μάιου με την πρόκληση στην περιοχή του Φαρμακονησίου και την έξαρση ναυτικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Αιγαίο την επόμενη ημέρα, ξαφνικά διακόπηκε για να ξεκινήσει και πάλι μετά το μεσημέρι της Τετάρτης. Η «ανάπαυλα» αυτή που έγινε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο φυσιολογική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και αυτό διότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε μορφής αντίστοιχη εκπαίδευση που πραγματοποιείται – βάσει τυποποιημένων διαδικασιών – από νατοϊκές ναυτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις καλά πληροφορημένων κύκλων στο ΓΕΕΘΑ, διαπιστώνεται ότι η διακοπή της τουρκικής άσκησης στο μέσον της εβδομάδος – όσο και η αφύσικα μεγάλη διάρκεια των γυμνασίων GUNEX (επί 3 ημέρες), φανερώνει σαφείς αδυναμίες διεξαγωγής επιχειρήσεων υψηλής έντασης. Επιπλέον διαφαίνεται ότι κύριος σκοπός της άσκησης είναι η εκπαίδευση πληρωμάτων που – προφανώς- στερούνται πλέον έμπειρων στελεχών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για «απογύμνωση» του TDK μετά το μπαράζ συλλήψεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν.

Σημείο καμπής…

Είναι σαφές ότι σε μια υποθετική σύρραξή, το αποτέλεσμα θα ήταν συντριπτικό εάν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν τα έμπειρα και καλά εκπαιδευμένα πληρώματα μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων του ΠΝ, τα οποία διατηρούν υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα. Η φράση «δεν θα ξέρουν από πού τους ήρθε» που διατυπώθηκε επί λέξει στον υπογράφοντα από άριστα ενημερωμένη πηγή στο επιτελείο, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, αναφορικά στο ισοζύγιο μαχητικής ισχύος μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας. Δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολή να διατυπωθεί ότι βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που θα καταγραφεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος, ως ένα από τα σημεία καμπής που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, προκειμένου η Άγκυρα να αναγκαστεί να επιστρέψει στον «πάγκο». Έτσι λοιπόν η επίδειξη ισχύος του TDK μάλλον «πρόδωσε» αδυναμίες παρά προκάλεσε ανησυχία στην ελληνική πλευρά.

Η απάντηση του ΠΝ

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από την Δευτέρα 29 Μαΐου έως την Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017 θα διεξαχθεί η ετήσια άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, στην οποία θα συμμετέχει το σύνολο των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Στο πλαίσιο της άσκησης, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται μάλιστα, σε μια επίδειξη της ναυτικής ισχύος της χώρας, να καταπλεύσουν σε λιμένες του κεντρικού και βορείου Αιγαίου Πελάγους, την Πέμπτη 01 Ιουνίου 2017, με σκοπό να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος».
thinknews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ