2017-05-22 13:36:11
Φωτογραφία για «Χορός» κατασκόπων στην Αθήνα
ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος στην Τουρκία έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος και ο «εμφύλιος» στα Σκόπια έκαναν την ελληνική πρωτεύουσα, «πρωτεύουσα» πρακτόρων των κορυφαίων μυστικών υπηρεσιών του πλανήτη.

Του Γιώργου Ντουδεσκέα

«Τύφλα να χει ο Ματ Ντέιμον» (σ.σ. εννοούσε στην ταινία Τζέισον Μπορν) μου λεγε πριν μερικές ημέρες πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΕΥΠ που φυσικά κρατάει τις «άκρες» του στην υπηρεσία, αναφερόμενος στην υπερσυγκέντρωση στελεχών από τις κορυφαίες μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη που εδώ και μερικούς μήνες, «χορεύουν» στην Αθήνα.

Η σύλληψη του 30χρονου πρώην επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής - αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων, Dejan Vucovic στα τέλη Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη και το αίτημα έκδοσης των Σκοπιανών το οποίο εκδικάστηκε την Τετάρτη στον Άρειο Πάγο είναι μάλλον ένα μικρό επεισόδιο στο «μυστικό» διπλωματικό πόλεμο ο οποίος εδώ και λίγο καιρό εξελίσσεται στη χώρα μας.


Η κατηγορία στο διεθνές ένταλμα σύλληψης που ίσχυε εναντίον του, ήταν για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος όμως ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι θύμα σκευωρίας των αλβανόφωνων μουσουλμάνων που ισχυροποιούνται στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίοι ως γνωστό, «αγαπούν» και «αγαπιούνται» από τον UCK. «Συμμετείχα ως επικεφαλής της ειδικής ομάδας εγκαθίδρυσης τάξης σε μάχες που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Τετόβου και του Κουμάνοβο κατά τρομοκρατών, μελών του UCK», αναφέρει σε υπόμνημά του προςτους Ελληνες δικαστές. Ο Vucovic εντοπίστηκε στις 28η Φεβρουαρίου από αστυνομικούς, κοντά σε ξενοδοχείο, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Σε έλεγχο που του έγινε, εντελώς τυχαία, προέκυψε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε «ερυθρά αγγελία» της Interpol και αίτημα έκδοσης των Σκοπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 30χρονος είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη από τα Σκόπια δύο με τρεις ημέρες πριν συλληφθεί, μέσω του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων.

Η πάγια θέση της χώρας μας ότι η σταθεροποίηση της κατάστασης στα Σκόπια αποτελεί ανάχωμα στον αλβανικό και στον τουρκικό επεκτατισμό φαίνεται ότι τώρα πια ακούγεται πιο ευχάριστα και στους ισχυρούς παίκτες της σκακιέρας. Στις 11 Απριλίου ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπότσα Στεφάνοβιτσς. Το θέμα της συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μετανάστευσης, της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος. Όλα μαζί.

Λίγο καιρό πριν η Κομισιόν είχε συστήσει στα Σκόπια, Γραφείο Ανάλυσης Πληροφοριών στο οποίο συμμετέχει και Έλληνας εκπρόσωπος. Στις 28 Απριλίου στη Βαλέτα, στο περιθώριο του άτυπου συμβούλιου υπουργών Εξωτερικών «Gymnich», στο οποίο συμμετείχε και ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν οι πρώτες πληροφορίες που προέκυψαν από το νεοσύστατο γραφείο με αποτέλεσμα να μάθει επιτέλους κι ο σκοπιανός υπουργός τι ακριβώς συμβαίνει στη... χώρα του. Στις 30 Απριλίου, δύο ημέρες μετά, η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι στην γειτονική χώρα φαίνεται πως προσέφερε την απαιτούμενη προς το παρόν σταθερότητα.

Ιμάμηδες κατάσκοποι

Στα τέλη Μαρτίου το γερμανικό περιοδικό Spiegel αποκάλυψε μια αναφορά της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Ζητημάτων της Τουρκίας (Diyanet) προς τις διπλωματικές υπηρεσίες με την οποία ζητά «αναλυτικές εκθέσεις για οργανωτικές δομές, δραστηριότητες και εκπαιδευτικά ιδρύματα» του κινήματος Γκιουλέν. Το περιοδικό ισχυρίζεται ότι κατέχει αναφορές ιμάμηδων από 35 ευρωπαϊκές χώρες, καθιερώνοντας τον όρο «κατάσκοπος-ιμάμης».

Στις 27 Απριλίου στο τζαμί του χωριού Ηλιόπετρα του δήμου Τοπείρου στο νομό Ξάνθης, έπειτα από έφοδο της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία προέκυψε από συγκεκριμένες πληροφορίες, βρέθηκαν κρυμμένα στον προαύλιο χώρο δύο πιστόλια και 30 περίπου φυσίγγια. Ο Ιμάμης ο οποίος ανήκει στην επιρροή του ψευδομουφτή αλλά και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή υποστήριξαν ότι επρόκειτο για προβοκάτσια του... Γκιουλέν.

Στα τέλη Ιανουαρίου Ισπανός συνταξιούχος με πλούσια δράση σαν εθελοντής –διασώστης στη Λέσβο συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές στη Ρόδο καθώς είχε καταγράψει στην κάμερα του κινήσεις του πολεμικού ναυτικού, του λιμενικού και της Frontex. Δύο χρόνια περίπου πριν είχε συλληφθεί Γερμανός συνταξιούχος στην Κω να φωτογραφίζει ένα ελληνικό φυλάκιο μέσα από το αυτοκίνητο του. Στο δικαστήριο παραδέχθηκε ότι «κατοικούσα για δυο χρόνια στον οικισμό Πελεζίκη ως συνταξιούχος.Για μια 20ετία διετέλεσα στέλεχος του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ έζησα για αρκετά χρόνια στην Τουρκία. Εκεί στρατολογήθηκα με στόχο να συγκεντρώνω πληροφορίες για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Συνέλεξα στοιχεία και πληροφορίες αλλά ουδέποτε εισχώρησα σε κάποιον χώρο για να αφαιρέσω πληροφορίες».

Καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλακή.

Σήμερα, οι ελληνικές αρχές έχουν θέσει υπό παρακολούθηση δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις. Πρόκειται κυρίως για Ευρωπαίους που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα μετά από χρόνια παραμονής στην Τουρκία. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν κάποια θητεία στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους και ως εκ τούτου είχαν αποκτήσει κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις.

Νέος Κόσμος

Το κακό παράδειγμα του ISIS και η ανικανότητα των μυστικών υπηρεσιών «προηγμένων» χωρών όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας να αποτρέψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις των εξτρεμιστών στις χώρες τους, έσπασε τα στεγανά, τουλάχιστον έως ένα βαθμό, που υπήρχαν την «παλιά εποχή» και τα οποία ήταν το «καμάρι» των απανταχού πρακτόρων. Πλέον, στελέχη από την Αμερική, την Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία είναι «αναγκασμένοι» να συνεργάζονται προκειμένου να μπορούν να προλαμβάνουν γεγονότα που μπορούν να πληγώσουν τις χώρες τους και τους... ηγέτες τους. Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στη συγκεκριμένη συγκυρία της προσέφερε τη δυνατότητα να προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ΄ αυτή την εποχή της νέας «συμμαχίας».

«Πρώτη πίστα, αυτού του νέου παιχνιδιού» μου λέει το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ «είναι η Αθήνα». «Και ο κινέζος;» τον ρωτάω. «Α, ο κινέζος είναι άλλη ιστορία» μου λέει και αστράφτει ολόκληρος.

Στις 11 Φεβρουαρίου συνελήφθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο 52χρονος Wu Tian Min με την κατηγορία της κατασκοπίας και της παράνομης αγοράς και διακίνησης στρατιωτικού εξοπλισμού. Σε βάρος του εκκρεμούσε προσωρινό ένταλμα σύλληψης της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η σύλληψή του έγινε έπειτα από συνεννόηση Αμερικανών πρακτόρων και αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, που συνεργάζονταν στενά για αρκετό καιρό. Ο 52χρονος είχε φθάσει την προηγούμενη ημέρα από την Κίνα μέσω Ντουμπάι. Λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του είχε επιβιβαστεί σε τουριστικά λεωφορεία που πραγματοποιούν διαδρομές ξενάγησης στα αξιοθέατα της Αθήνας και επισκεπτόταν αρχαιολογικούς χώρους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Αμερικανών ο Wu Tian Min αναζητούσε «κεραία μέγιστης εμβέλειας πρόσφορη για τη συλλογή και την αποκωδικοποίηση πληροφοριών ("αποκωδικοποιητής") και εν συνεχεία για την αποθήκευση και την αποστολή αυτών σε απομακρυσμένα επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα συστήματα ή τηλεχειριζόμενα οχήματα (drones). Αναζητούσε και ένα δορυφορικό μόντεμ διπλής χρήσης με στρατιωτική εφαρμογή». O ίδιος είπε ότι είναι εκπρόσωπος ναυτιλιακής εταιρείας και ότι απλά αναζητούσε μία κεραία υψηλής απόδοσης που θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε πλοία της εταιρείας που εκπροσωπούσε. Την ερχόμενη Τετάρτη στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πατάω ξανά play στην ταινία με τον Ματ Ντέιμον. Δεν θυμάμαι είχε στο σενάριο και βιομηχανική κατασκοπία;
newsbomb.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ