2017-05-26 08:59:55
Φωτογραφία για TO «ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ EΔ-ΣΑ
Το νέο ειδικό μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, έχει δημιουργήσει σύγχυση στους ενδιαφερόμενους, και η πρώτη αίσθηση που έχουν αποκομίσει είναι ότι οι αποδοχές του θα συρρικνωθούν. Ωστόσο για να έχει κανείς μια εμπεριστατωμένη άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι θα πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα από το υπάρχων σύστημα,  αλλά και τις νέες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού μέσω του νομοσχέδιου Ν.4472/17 – ΦΕΚ 74/Α/19-5-2017.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει 164 άρθρα εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν τροποποιήσεις παλαιότερων νόμων, καθίσταται σαφές ότι ο όγκος είναι μεγάλος και χρειάζεται συνδυασμός νομικών και οικονομικών γνώσεων για μια τεκμηριωμένη άποψη. Το επίκαιρο κεφάλαιο του νέου νόμου για το μισθολόγιο των ένστολων είναι το κεφάλαιο Β’, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι σχετικοί πίνακες με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών και τα νέα επιδόματα.


Ειδικότερα, στο Άρθρο 124 αναφέρονται οι τέσσερις κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ανάλογα με την προέλευση των στελεχών αυτών. Οι κατηγορίες αυτές διακρίνονται ως:

– Κατηγορία Α για τα στελέχη που προέρχονται από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) και τις αντίστοιχες των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τους αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων πτυχιούχους Α.Ε.Ι.

– Κατηγορία Β για υπαξιωματικούς, ανθυπασπιστές και αξιωματικούς που προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές Υπαξιωματικών.

– Κατηγορία Γ για τα στελέχη με προέλευση από ΕΠΟΠ-Ο.Π.Υ.-ΕΜΘ-ΕΠΥ, καθώς και το προερχόμενο από την κατηγορία Δ’ αστυνομικό προσωπικό.

– Κατηγορία Δ για τους Ειδικούς Φρουρούς-Συνοριακούς Φύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ

Η μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των στελεχών περιγράφεται στο Άρθρο 126 και σε γενικές γραμμές είναι ανάλογη της Κατηγορία που ανήκουν όπως έχει προαναφερθεί και του Κλιμακίου που βρίσκονται όπως θα δούμε στη συνέχεια. Το νέο δεδομένο δηλαδή είναι τα κλιμάκια όπως συμβαίνει στο υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Σε ότι αφορά την Κατηγορία Α’ περιλαμβάνει Κλιμάκια, αρχής γενομένης από το1ο Κλιμάκιο που αφορά τον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. Το 2ο Κλιμάκιο περιλαμβάνει τους Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ και τους Αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ στο 3ο Κλιμάκιο περιλαμβάνονται ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Διοικητής 1ης Στρατιάς, Αρχηγός Στόλου, Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Υπαρχηγοί Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού Σώματος. Για τα προαναφερθέντα κλιμάκια δεν υπάρχει υπολογισμός των ετών υπηρεσίας και παραμένουν σε αυτά μέχρι την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους. Από το επόμενο όμως 4ο κλιμάκιο λαμβάνεται υπ’ όψιν εκτός από το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας. Για παράδειγμα το 4ο Κλιμάκιο αφορά όλους τους Αντιστράτηγους που δεν έχουν τοποθετηθεί σε καμία από τις προαναφερθείσες θέσεις πλην του Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά εάν έχουν 30 έτη υπηρεσίας. Εάν έχουν μέχρι 30 έτη τότε ανήκουν στο 5ο Κλιμάκιο. Αντίστοιχα ο Υποστράτηγος και αντίστοιχοι, μέχρι 26 έτη υπηρεσίας ανήκουν στο 9ο Κλιμάκιο, από 26 μέχρι 28 στο 8ο Κλιμάκιο, από 28 μέχρι 30 στο 7ο Κλιμάκιο, από 30 μέχρι 32 στο 6ο Κλιμάκιο και 32 και άνω στο 5ο Κλιμάκιο. Με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού γίνεται η κατανομή στην  Κατηγορία A’ μέχρι και του Ανθυπολοχαγού και των αντίστοιχων στους υπόλοιπους Κλάδους και τα Σώματα Ασφαλείας.

Αναφορικά με τη Κατηγορία Β’ , που αφορά τα στελέχη που προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές υπαξιωματικών, στο 1ο Κλιμάκιο και 2ο Κλιμάκιο εντάσσονται όσοι φέρουν το βαθμό του Συνταγματάρχη με άνω των 36 ετών υπηρεσίας και μέχρι 36 αντίστοιχα για τα δύο Κλιμάκια, ενώ τα υπόλοιπα διαμορφώνονται με γνώμονα το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας μέχρι το βαθμό του Λοχίας και αντίστοιχοι.

Η Κατηγορία Γ’ ξεκινά από το 11ο Κλιμάκιο και αφορά τον Βαθμό του Ανθυπασπιστή και των αντιστοίχων και διαμορφώνεται έως το μόνιμο στρατιώτη και τον αστυφύλακας που δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, οι οποίοι ανάλογα των ετών υπηρεσία κατατάσσονται μεταξύ 20ου και 22ου Κλιμακίου.

Στην Κατηγορία Δ’ περιλαμβάνονται οι Φρουροί Συνοριακοί Φύλακες όπου ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας κατατάσσονται μεταξύ 6ου και 18ου Κλιμακίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κλιμάκιο της κάθε κατηγορίας ανταποκρίνεται σε διαφορετικό χρηματικό ποσό μηνιαίας αποδοχής. Για να γίνει κατανοητό το 10 Κλιμάκιο στην πρώτη κατηγορία αφορά μηνιαίες μικτές αποδοχές 2575 ευρώ, στην δεύτερη 1925, στην Τρίτη 1529 και στην τέταρτη 1277 ευρώ.

Ο πλήρης πίνακας με τις αποδοχές παραθέτεται στο Άρθρο 125 του νομοσχεδίου. Σε γενικές γραμμές το ποσό που αντιστοιχεί στο κάθε κλιμάκιο είναι περίπου ίσο με τον ισχύοντα μισθολογικό βαθμό συν το επίδομα χρόνου υπηρεσίας (ΕΧΥ), με αποκλίσεις σε σχέση με το διοικητικό βαθμό άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερα με οροφή τα 150 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τη μισθολογική εξέλιξη των στελεχών από το κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο στο αμέσως ανώτερο, απαιτείται να έχει συμπληρωθεί ο καθορισμένος χρόνος υπηρεσίας στο κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο. Ουσιαστικά, το νέο δεδομένο είναι η αύξηση μισθού με κλιμάκια όπως στους δημοσίους υπαλλήλους και είναι αποσυνδεδεμένη από το μισθολογικό βαθμό του παρελθόντος. Για παράδειγμα ένας αξιωματικός που παρέμενε στο βαθμό του και δεν προαγόταν από τα χρόνια παραμονής ελάμβανε το μισθό του αμέσως επόμενου βαθμού. Τώρα θα ανεβαίνει μισθολογικό κλιμάκιο. Με απλά λόγια διαχωρίζεται ο διοικητικός βαθμός από την αύξηση μισθού η οποία λαμβάνεται σε κλιμάκια τα οποία εξαρτώνται από τα έτη υπηρεσίας.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΕ ΓΡΙΦΟΥΣ

Το Άρθρο 127 που αφορά τα επιδόματα είναι το πλέον επίμαχο του νέου νόμου, διότι αυτό τελικά καθορίζει το τελικό ποσό της μηνιαίας αποζημίωσης. Σε σχέση με το προγενέστερο μισθολόγιο καταργούνται μια σειρά επιδομάτων που σίγουρα η οικονομική αιμορραγία που επιφέρουν δεν καλύπτεται από την τροποποίηση ή την διεύρυνση σε ότι αφορά τους αποδέκτες.

Το ένα εκ των επιδομάτων που έχει καταργηθεί έχει αναφερθεί παραπάνω και αφορά το ΕΧΥ που έχει ενσωματωθεί στο βασικό μισθό. Σε ότι αφορά το επίδομα Εξομάλυνσης και το επίδομα Ειδικής απασχόλησης ενσωματώθηκαν στο νέο επίδομα που ονομάζεται Επίδομα Ιδιαίτερων Συνθηκών Επίδομα Ειδικών Συνθηκών αλλά τα άθροισμα των καταργούμενων επιδομάτων είναι αρκετά μικρότερο από το ύψος του νέου επιδόματος. Επίσης καταργήθηκαν τα επιδόματα Διοίκησης, Ετοιμότητας και Θέσης Υψηλής / Αυξημένης Ευθύνης από το βαθμό του λοχαγού και κάτω. Σε ότι αφορά την τροποποίηση του τελευταίου μειώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 70 ευρώ ανάλογα με το διοικητικό βαθμό και αυξάνεται μόνο στο βαθμό του Ταξιάρχου κατά 20 ευρώ.

Στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή), το οποίο λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών αποδεδειγμένα εργάζεται πέραν των πέντε ημερών την εβδομάδα, χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των σαράντα έξι ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης.

Επιπλέον τόσο στο προαναφερθέν προσωπικό, καθώς και το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 2,77 ευρώ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

Σε περίπτωση απομάκρυνσης των στελεχών με απόσπαση, μετακίνηση ή εκπαιδευτική άδεια μεγαλύτερη των δύο μηνών από τα καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες, οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγηση των αποζημιώσεων αυτών, διακόπτεται ισοχρόνως. Σε ότι αφορά το επίδομα παραμεθορίου των 100 ευρώ, δίδεται σε στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας που εκτελούν υπηρεσία σε Έβρο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Δωδεκάνησα, Σαμοθράκη και στην Σκύρο μόνο για ΠΑ.

(thinknews.gr 21/05/2017)

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΟΛΟ το Ειδικό Μισθολόγιο (ν.4472/2017) σε δύο (2) ΠΙΝΑΚΕΣ
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ