2017-05-27 08:30:51
Φωτογραφία για Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Οι ιατρικοί σύλλογοι να προστατεύσουν το κύρος της ιατρική- Στην Πάτρα ζητούσαν οφθαλμολογικό έγχυμα σε μαιευτήριο
Δηλώσεις του Τάκη Γεωργακόπουλου - thebest.gr

Τις τακτικές που χρησιμοποιούν ιδιώτες γιατροί, «κλινικάρχες» αλλά ιδιοκτήτες εργαστηρίων οι οποίοι αποδεικνύεται ότι προβαίνουν ταυτόχρονα σε συνταγογραφήσεις στις, πάνω από μια, δομές που λειτουργούν, καυτηρίασε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Αχαιός αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος. Παράλληλα ο κ. Γεωργακόπουλος αποκάλυψε ότι ο ΕΟΠΥΥ της Πάτρας έγινε αποδέκτης αιτήματος προκειμένου να χορηγηθεί φάρμακο ενδοφλέβιας έγχυση για παθήσεις του ματιού σε… μαιευτήριο της πόλης.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επεσήμανε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι υπάρχει μια μνημονιακή νομοθεσία από το παρελθόν η οποία έχει αναστατώσει στον Οργανισμό καθώς δεν μπαίνουν κανόνες στην άσκηση της ιατρικής με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τραγικά φαινόμενα:

«Πρώτον: Ένας γιατρός που έχει ιδιωτικό ιατρείο μπορεί να διατηρεί και σε 2-3 πόλεις και πώς μπορεί ταυτόχρονα να ασκεί ιατρική. Όταν στα ιατρεία του υπάρχουν ταυτόχρονα συνταγογραφήσεις σημαίνει ότι ο γιατρός δεν είναι παρών, άρα κάποιοι άλλοι συνταγογραφούν, κάτι που είναι εντελώς παράνομο.


Δεύτερον: Υπάρχουν «κλινικάρχες» που έχουν κλινικές σε πάνω από μια πόλη και δηλώνουν στον ΕΟΠΥΥ επιστημονικά υπεύθυνο τον ίδιο γιατρό, αυτό είναι φύση και θέση αδύνατον. Έχουμε, όσο μπορούμε κι ελέγχουμε, περικόψει τέτοιου είδους αδειοδοτήσεις κι έχουμε υποχρεώσει τις κλινικές να έχουν διαφορετικό γιατρό σε κάθε πόλη που είναι η κλινική τους. Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά αυτού του είδους.

Τρίτον: ιδιωτικά εργαστήρια έχουν δημιουργήσει μορφή σούπερ-μάρκετ με την έννοια ότι έχουν δημιουργηθεί εταιρείες που έχουν παραρτήματα σε πολλές περιοχές με συνέπεια να ψάχνουμε εάν στις αδειοδοτήσεις τους, σε κάθε εργαστήριο, υπάρχει διαφορετικός επιστημονικός υπεύθυνος», επισήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα ο κ. Γεωργακόπουλος κάλεσε τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους να ενδιαφερθούν καθώς, όπως είπε, είναι αρμοδιότητά τους να ελέγξουν τις συνθήκες εργασίας και τις σχέσεις εργασίας του κάθε γιατρού με την κάθε δομή που δείχνει ότι τον απασχολεί.

«Οι κανόνες πρέπει να είναι συγκεκριμένοι όχι όπως νομίζει ο καθένας. Δεν μπορεί η ιατρική να ασκείται εν είδει λαϊκής αγοράς. Πρέπει να αποδεικνύεται ποιες μέρες είσαι σε πιο ιατρείο ή εργαστήρι κι όχι να φαίνεται ότι τις ίδιες ημέρες συνταγογραφεί ταυτόχρονα από όλα τα μέρη. Το κύρος της ιατρικής ζητάω να προστατευόσουν οι ιατρικοί σύλλογοι και να βγουν δημόσια να πάρουν θέση. Ο ΕΟΠΥΥ συμβάλλεται με όποιο γιατρό έχει νόμιμη άδεια, όμως πρέπει σε κάθε ιατρείο ή κλινική κ.α. και για κάθε ειδικότητα, να υπάρχει διαφορετικός επιστημονικός υπεύθυνος», προσέθεσε.

Αναφορικά τώρα με το αίτημα που έγινε στον ΕΟΠΥΥ Πάτρας για την έγκριση φαρμάκου ενδονοσοκομειακής χρήσης, για την ενδοφλέβια έγχυση παθήσεων του ματιού ο κ. Γεωργακόπουλος σχολίασε με νόημα.

«Νομοθετήθηκε ότι τέτοιου είδους φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρούς στη δομή που θα γίνει η έγχυση. Δεν μπορεί δηλαδή ένας ιδιώτης γιατρός να γράφει φάρμακο νοσοκομειακής χρήσης και από την άλλη, να πηγαίνει ο ασθενής μέχρι και σε μαιευτική μονάδα. Ζήτησαν να εγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ την χορήγηση αυτών των φαρμάκων σε μαιευτήρια της Πάτρας. Ε κάπου αυτό έχει καταντήσει εξευτελιστικό. Δεν θα εγκρίνουμε τα φάρμακα να χορηγηθούν στις συγκεκριμένες δομές. Αυτό είναι αδιανόητο και πρέπει κάπου να συμμαζευτούμε λίγο. Πρέπει να καταλάβουν οι ασθενείς ότι ένα φάρμακο για το πρόβλημα που έχουν με το μάτι τους πρέπει να γίνει σε νοσοκομείο ή γενική κλινική που έχει οφθαλμολογικό κέντρο».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ