2017-05-28 14:00:27
Φωτογραφία για ΗΠΑ και Κίνα απομονώνουν την Τουρκία επιλέγοντας Ελλάδα
Οι Αμερικανοί έχουν κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις τους. Δεν πρόκειται να αφήσουν άλλη δύναμη να «αλωνίζει» στα κοιτάσματα της Μεσογείου, μήνυμα που οφείλει να «χωνέψει» πρωτίστως το Βερολίνο.

Με την Exxon Mobil και από κοντά τη γαλλική Total, από το Ιόνιο, τη νότια θάλασσα της Κρήτης έως την Κύπρο, η Ουάσιγκτον «κατοχυρώνει» τον χώρο και βάζει πάγο στους «αναθεωρητικούς» νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ θέλουν «σταθερότητα» στις χρυσοφόρες θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου.

Να σημειωθεί εδώ ότι η στρατιωτική ηγεσία του NATO δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της απέναντι στη «μη αξιόπιστη σύμμαχο» Τουρκία και της έχει κάνει σαφές ότι δεν θα γίνει ανεκτό το οποιοδήποτε πολεμικό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Οι Σύμμαχοι έχουν κατανοήσει ότι δεν είναι η Ελλάδα η δύναμη που υποδαυλίζει τις εντάσεις στην περιοχή. Το «τουρκικό πρόβλημα» είναι πλέον διαπιστωμένο από όλους.


Οι τριγωνικές συμμαχίες Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ και Ελλάδας–Κύπρου–Αιγύπτου είναι τα σχήματα που έχει επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση. Η Τουρκία είναι απέξω.

Ελλάδα όμως «ψηφίζει» και η Κίνα. Η ασιατική υπερδύναμη επιθυμεί να αξιοποιήσει την ελληνική γεωγραφία και να προωθήσει τα γεωοικονομικά της συμφέροντα προς την Ευρώπη, κτίζοντας από ξηρά και θάλασσα τη φιλόδοξη πολιτική της που ονομάζεται «Δρόμος του Μεταξιού».

Το Πεκίνο φαίνεται ότι υπολογίζει ιδιαίτερα στην Ελλάδα των θαλασσών και της ισχυρής διεθνούς θέσης της ελληνικής Ναυτιλίας.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη, επειδή το Πεκίνο παρέκαμψε την Τουρκία κι επέλεξε τον δρόμο της Ελλάδας προς την Ευρώπη για τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού».
tribune.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ