2017-05-30 08:49:02
Φωτογραφία για Ψάχνουν για νέες βάσεις συνεργασίας οι Αμερικανοί
► Ζητείται ασφαλές έδαφος.

► Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους Τούρκους οδηγεί Αμερικανούς και Γερμανούς να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις αν υπάρξουν προβλήματα με το Ιντσιρλίκ.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένονται στην Ελλάδα Αμερικανοί στρατιωτικοί που θα εξετάσουν τη χρήση μιας σειράς στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών που -όπως έχουν καταστήσει σαφές- τους ενδιαφέρουν. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους Τούρκους είναι πλέον δεδομένη και η εναλλακτική λύση της Ελλάδας γίνεται πιο ελκυστική. Όχι μόνο για τους Αμερικανούς.

Εδώ και μήνες οι Αμερικανοί -με έγγραφα αιτήματα που έχουν στείλει στο ΥΠΕΘΑ- ζητούν να δουν εγκαταστάσεις των ελληνικών Ε.Δ. που πιθανόν θα χρησιμοποιήσουν. Αυτές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό.

Βάση στο Κομπανί (;)

Οι Αμερικανοί δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο στις σχέσεις τους με την Τουρκία και η χρήση του Ιντσιρλίκ μπορεί να είναι απαραίτητη για τις δυνάμεις των ΗΠΑ - σίγουρα όμως δεν είναι και αναντικατάστατη. Οι πληροφορίες για την κατασκευή νέας βάσης κοντά στο Κομπανί έχουν κυκλοφορήσει αρκετό καιρό.


Οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν ασφαλές έδαφος για να «ακουμπήσουν» σε περίπτωση που αποφασίσουν οποιαδήποτε κλιμάκωση της εμπλοκής τους στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

Μην ξεχνάμε ότι την περασμένη Πέμπτη ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την εμπλοκή της Συμμαχίας στο «σύνολό της», στον πόλεμο εναντίον του ISIS. Κι αυτό έγινε με απαίτηση των ΗΠΑ. Το τι θα πράξει στρατιωτικά η Ουάσιγκτον στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα ερώτημα. Για να εξετάζει όμως τη χρήση περισσότερων στρατιωτικών διευκολύνσεων από την Ελλάδα δείχνει ότι κάτι ετοιμάζει.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τπ βάση της Σούδας την οποία σε κάθε ευκαιρία χαρακτηρίζουν πολύτιμη. Φαίνεται, όμως ότι δεν αρκεί, με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δεν έχει πάψει να κρατά ζωντανή την πρόταση για δημιουργία μιας «δεύτερης Σούδας» στην Κάρπαθο, αλλά οι Αμερικανοί φαίνεται ότι δεν έχουν διάθεση να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία που είναι βέβαιο πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εμποδίσει την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.

Είναι σίγουρο πως ό,τι ζητηθεί από τους Αμερικανούς θα δοθεί από την Αθήνα. Τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση που προκύπτει από πηγές του ΥΠΕΘΑ. Οι λόγοι είναι προφανείς:

► Η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» στη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. 

► Το ΥΠΕΘΑ και ο Π. Καμμένος επιδιώκουν την υπογραφή δεκαετούς αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία έχει να κάνει και με τους «εξοπλιστικούς σχεδιασμούς» της Ελλάδας.

► Η παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων διευκολύνσεων «απαλλάσσει» την Ελλάδα από άλλες δυσάρεστες μορφές συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι Αμερικανοί και οι άλλες χώρες της συμμαχίας αναζητούν αεροσκάφη που θα ενισχύσουν τους βομβαρδισμούς του «διεθνούς συνασπισμού» κατά του ISIS. Προβλήματα με την Τουρκία και το Ιντσιρλίκ δεν έχουν μόνο οι Αμερικανοί. Η Γερμανία βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με το καθεστώς Ερντογάν εξαιτίας της εμμονής της Άγκυρας να μην επιτρέπει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας τους που βρίσκονται στη συγκεκριμένη βάση. Η Μέρκελ έχει απειλήσει τον Ερντογάν με αποχώρηση και εκείνος πολύ ψύχραιμα έχει απαντήσει ότι το μόνο που έχει να πει είναι «αντίο». Μπορεί να ενδιαφερθεί και η Γερμανία για τις στρατιωτικές διευκολύνσεις της Ελλάδας; Δύσκολο να υπάρξει συνύπαρξη με τους Αμερικανούς.

Ανταλλαγές πληροφοριών

Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ ο 12ος Κύκλος Επιτελικών Συνομιλιών επί θεμάτων στρατιωτικής συνεργασίας, μεταξύ αντιπροσωπείας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη dr Frank Ritcher, διευθυντή της Διεύθυνσης Πολιτικής Ασφάλειας του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας και επιτελών του ΓΕΕΘΑ, με επικεφαλής τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχο Μιλτιάδη Γρυλλάκη. Τα βασικά αντικείμενα των συνομιλιών ήταν η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία, καθώς και η δυνατότητα συνεργασίας στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών. Επίσης συζητήθηκε η δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρησιακής/ατομικής εκπαίδευσης και τυποποίησης ΝΑΤΟ, καθώς και η μελλοντική συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) του ΓΕΕΘΑ.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ[email protected]

(REAL NEWS-28/05/2017)

Το ρίσκο και δύο ερωτήματα

η άποψη

του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤ0Υ[email protected]

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ δεν υπήρξε έως τώρα Αμερικανός Πρόεδρος που να μην επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο άρθρο 5. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό του καταστατικού χάρτη της Συμμαχίας, τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να αντιμετωπίζουν κάθε ένοπλη επίθεση σε ένα κράτος-μέλος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του και να δρουν αναλόγως. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε καμιά αναφορά στο άρθρο 5. Αυτό αποτελεί και μια πρωτοτυπία και μάλιστα όχι ευχάριστη για τους νατοϊκούς εταίρους. Διότι ωραία είναι να τίθεται το ΝΑΤΟ επικεφαλής του πολέμου κατά του ISIS, δεν είναι όμως σαφές τι θα γίνει αν το Ισλαμικό Κράτος προχωρήσει σε αντεπιθέσεις, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 ή όχι; Το ερώτημα δεν είναι ούτε ρητορικό ούτε αδιάφο­ρο. Αφού το ΝΑΤΟ επισήμως αναλαμβάνει επικεφαλής στον πόλεμο, αυτό που αντιλαμβάνεται το ISIS είναι πως βρίσκεται σε πόλεμο με όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας. θα συμπεριφερθεί αναλόγως. Παρά τη ραγδαία αποδυνάμωσή του, είναι σε θέση ακόμα να χτυπήσει. Άλλωστε, για τις επιθέσεις του ISIS δεν χρειάζεται να μετακινηθούν στρατεύματα ή να σηκωθούν αεροπλάνα. Αρκούν λίγοι φανατισμένοι, εκρηκτική ύλη και μια συνδεσμολογία.

Μπορεί να είναι ωραία, λοιπόν, που θα αναβαθμιστεί η αμερικανική παρουσία στη χώρα μας και επιχειρησια­κά η βάση της Σούδας. Το θέμα είναι να κατανοούμε πως αυτό συνεπάγεται ρίσκο. Και τα σημαντικά ερωτή­ματα -μετά τις Βρυξέλλες- είναι δύο: Αξίζουν τα ανταλ­λάγματα; θα μας υπερασπιστεί η Συμμαχία αν δεχτού­με επίθεση;

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ