2012-05-22 15:29:38
Φωτογραφία για Κεντροδεξιά συγκατοίκηση ανάγκης και λογικής
του Ν.Γ. Δρόσου

Το ξαναχτίσιμο της «δεξιάς πολυκατοικίας» αποτελεί μια λογική εξέλιξη.

Είτε ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα μικροκομματικών υπολογισμών με στόχο το πριμ των 50 εδρών, σε περίπτωση όπου η Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, είτε ως απόρροια της ανάγκης σχηματισμού μιας ευρύτερης κεντροδεξιάς συμπαράταξης, με γνώμονα τη διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, η σύμπραξη Σαμαρά - Μπακογιάννη καταδεικνύει την επικράτηση ωριμότερων σκέψεων έναντι εκείνων που χώριζαν έως τώρα τα δύο στρατόπεδα.

Αν και από την πολυκατοικία εξακολουθούν να λείπουν ακόμη «όροφοι» ή και «διαμερίσματα», αφού ο κ. Γ. Καρατζαφέρης επέλεξε να διατηρήσει το μοναχικό δρόμο του και η Δράση του κ. Στ. Μάνου προτίμησε τη συνεργασία με τον κ. Θ. Τζήμερο και τη Δημιουργία Ξανά, ο κύριος κορμός της εμφανίζεται να βαίνει προς ανασύσταση.

Κύριο όχημα για τον σκοπό αυτόν οι αποσκιρτήσεις από τον ΛΑΟΣ και η ένταξη στελεχών όπως οι κ. Πλεύρης και Αποστολάκης, στο πλαίσιο κινήσεων που αναμένεται να ακολουθήσουν και οι κ. Βελόπουλος και Κιλτίδης.  


Κατά πόσον το οικοδόμημα αυτό θα αποδειχθεί στέρεο εξαρτάται βεβαίως από πολλούς παράγοντες, με κυριότερο την επίδοσή του κατά την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Θα εξαρτηθεί επίσης από τον βαθμό που οι ένοικοί του θα μπορέσουν να πείσουν το ακροατήριο ότι τουλάχιστον ένα τμήμα του παραδοσιακού πολιτικού κατεστημένου έχει αντλήσει τα κατάλληλα διδάγματα από την τρέχουσα κρίση και είναι πρόθυμο να προχωρήσει σε ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις για την αποκατάσταση της ζημίας που έχει υποστεί η χώρα.

Εάν ο μεσαίος χώρος ισοπεδώθηκε, εξάλλου, κατά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, αυτό οφείλεται κυρίως στη σωρευμένη αγανάκτηση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος, το οποίο επέλεξε να τιμωρήσει τα δύο λεγόμενα «κόμματα εξουσίας» και κυριότερα το ΠΑΣΟΚ, για τα δεινά που υφίστανται σήμερα οι πολίτες.

Το πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας, επί του οποίου στηρίχθηκε η συνεργασία Σαμαρά - Μπακογιάννη, αποτελεί σαφή ένδειξη προθέσεων ως προς αυτό.

Στην κορυφή της ατζέντας της συμφωνίας αυτής βρίσκεται όχι μόνον η ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής φιλοευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δύναμης ως απάντηση στον «λαϊκισμό και σε όσους εκμεταλλεύονται τη δυσαρέσκεια των πολιτών, για να σύρουν τον τόπο στη δραχμή», αλλά και «σαρωτικές αλλαγές στο κράτος, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις» και στις «…μεταρρυθμίσεις στην οικονομία…».

Σημαντικότερα, όμως, η επιτυχία του οικοδομήματος θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να πείσει το ακροατήριο ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, κατά τρόπο τέτοιο που δεν θα διακυβευθεί περαιτέρω η θέση της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά συνάμα θα αμβλυνθεί το βάρος υπό το οποίο ασθμαίνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες.

Με λίγα λόγια, η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα τόσο του κ. Σαμαρά όσο και της κ. Μπακογιάννη να πείσουν.

Να πείσουν ότι πήραν τα απαραίτητα «μαθήματα» από την τρέχουσα κρίση, αλλά και πως διαθέτουν ό,τι απαιτείται ώστε να βγει ακέραιος ο τόπος από αυτήν.

Αν τα καταφέρουν θα το γνωρίζουμε το βράδυ της 17ης Ιουνίου. 

πηγή: euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ