2012-05-22 15:30:23
Φωτογραφία για Βουλιάζει σε χαμηλά 22 ετών το χρηματιστήριο
Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα για την Ελλάδα είναι σαφώς δυσμενέστερες της Κομισιόν και της Τρόικας, καθώς βλέπουν ότι και το 2013 όχι μόνο δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά το ΑΕΠ θα υποχωρήσει περαιτέρω, κατά 1,3% συγκεκριμένα.

Την ίδια ώρα, στα έσοδα του προϋπολογισμού καταγράφεται "μαύρη τρύπα" της τάξης του μισού δισ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς και έτσι, παρόλο που οι διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά ( Φρανκφούρτη + 1%, Παρίσι και Λονδίνο +1,2%), η Οδός Αθηνών βρίσκεται 2% χαμηλότερα, στις 533 μονάδες.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και εικοσι δύο χρόνια για το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τίτοι όπως ο ΟΠΑΠ και η Μότορ Όιλ που υποχωρούν κατά 5% και πλέον.

Στιις τράπεζες, με φόντο την τυπική ματαίωση του deal Alpha Bank - Eurobank, οι μετοχές και των δύο τραπεζών κινούνται ανοδικά, ενώ η σηματωρός μετοχή της Εθνικής υποχωρεί κατά 1,5%, στα 1,24 ευρώ. Μικρά κέρδη για την Πειραιώς, ήπιες απώλειες για ΔΕΗ και υποχώρηση πάνω από 1% γιο τον ΟΤΕ, πάνω από 2% στον Τιτάνα, Κέρδη για Μυτιληναίο και Ιντραλότ.


Το ευρώ υποχωρεί στα 1,2760 δολάρια, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για αύριο το γερμανικό δημόσιο έχει προγραμματίσει να εκδώσει, για πρώτη φορά, διετή ομόλογα με μηδενικό επιτόκιο, που σημαίνει ότι όσοι τα αγοράσουν θα εισπράξουν στη λήξη μόνο κεφάλαιό τους.

Το πρωτοφανές γεγονός οφείλεται στο ότι έχει αυξηθεί πολύ το ρίσκο και οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να δανείσουν δωρεάν το Γερμανικό Δημόσιο, που θεωρείται καταφύγιο ασφαλείας.

Στις περισσότερες  ευρωπαϊκές αγορές οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά ενόψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής, καθώς επικράτησαν προσδοκίες οτι θα συζητηθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ