2017-06-07 19:26:26
Φωτογραφία για Ν. ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Ως απόλυτη προτεραιότητα χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της αξιολόγηση και την υλοποίηση των συμφωνηθέντων χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις, ο πρόεδρος της Eurobank Ν. Καραμούζης, υπογραμμίζοντας πως με «η συνέπεια θα τροφοδοτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών». Όπως είπε μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «δεν δικαιολογείται με ίδιες ή καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις από την Πορτογαλία να πληρώνουμε 300 πόντους βάσης παραπάνω, για να δανειστούμε και να μην μπορούμε και να είμαστε πέντε βαθμίδες πιο κάτω στις διεθνείς αξιολογήσεις φερεγγυότητας από την S&P, Moody's. Είναι θέμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στις αγορές».

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες για την περίοδο 2018-2023 είναι περιορισμένες, 7 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 11 δισ
. ευρώ σύμφωνα με το ΔΝΤ. «Είναι δυνατόν μία χώρα να μην μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα άνοιγαν τις αγορές για 7 δισ. ευρώ ετησίως;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Eurobank. Και πρόσθεσε: «Η εδραίωση εμπιστοσύνης εντός κι εκτός Ελλάδας θα συμβάλει στη μείωση των επιτοκίων, τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της κεφαλαιαγοράς».

Σημείωσε δε ότι η αποτελεσματική μείωση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του ρόλου των τραπεζών στην αναπτυξιακή διαδικασία, στην απελευθέρωση ρευστότητας και στη δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων. «Παράλληλα, θα πρέπει να χαράξουμε τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική, με γνώμονα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο, υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην οικονομική εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurobank. Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Καθώς τα ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα εγχώριας αποταμίευσης και επενδύσεων δεν επαρκούν για να τροφοδοτήσουν την επενδυτική έκρηξη που χρειάζεται η χώρα, είναι επιβεβλημένη η προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων από την αλλοδαπή κυρίως υπό τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων».

Προς τούτο, τόνισε ο κ. Καραμούζης, «είναι απαραίτητη η συστηματική και διαρκής καλλιέργεια ενός πλαισίου φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις με κύρια χαρακτηριστικά την αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία, την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, μία σύγχρονη πολιτική γης και χωροταξίας και ένα σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας πέραν των πόρων που θα φέρει στη χώρα, μπορεί να σηματοδοτήσει και τη μετατροπή της σε έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα που ήδη έχουμε».

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι αξίες των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων είναι ιδιαιτέρως χαμηλές και η προς αξιοποίηση δημόσια περιουσία παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες. «Ταυτόχρονα, οι σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές, αλλά και σε τομείς που επιδεικνύουν δυναμισμό και καλές προοπτικές ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, τα logistics, η ναυτιλία, τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τα εξειδικευμένα βιομηχανικού προϊόντα κ.α. μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάκαμψης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει: «Προς το σκοπό αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά προγράμματα όπως το νέο ΕΣΠΑ, ύψους 35 δισ. ευρώ, το Juncker Plan, που υστερούμε αλλά και η χρηματοδότηση που προσφέρεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης».

Επίσης, υπογράμμισε: «Η χώρα διαθέτει άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ το κόστος εργασίας έχει γίνει ανταγωνιστικό, και αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μεσοπρόθεσμα, λόγω της υψηλής ανεργίας, αλλά χρειάζεται να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, που παραμένει υψηλό. Μιλώντας όμως για τους ανθρώπους αυτής της χώρας δεν θα μπορούσα να παραλείψω όλα τα σπουδαία μυαλά που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, πάνω από 500.000». Όπως είπε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό κεφάλαιο που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες απασχόλησης, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα μας». Τέλος, επεσήμανε: «Δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι παρά τις πρωτόγνωρες δοκιμασίες των τελευταίων ετών, η Ελλάδα παραμένει μια ειρηνική και δημοκρατική χώρα, μέλος της Ευρωζώνης, μέλος όλων των διεθνών οργανισμών, σε μια περιοχή του κόσμου που γειτονεύει με όλες τις εστίες αστάθειας, συγκρούσεων, διολίσθησης προς τον αυταρχισμό ή την αταξία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, η ελληνική κοινωνία, παρά την μεγάλη πίεση που δέχτηκε από το μεταναστευτικό και την οικονομική κρίση, αποδείχτηκε ανθεκτικά ανοιχτή και φιλόξενη, σε αντίθεση με άλλες που είχαν πολύ μικρότερες πιέσεις. Η Ευρώπη, με όλες τις υστερήσεις της, είναι μια πραγματική όαση ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας εντροπίας. «Είναι ενθαρρυντικό ότι Γαλλία και Γερμανία εμφανίζονται έτοιμες να αναλάβουν μια νέα πρωτοβουλία που θα ωθήσει προς τα εμπρός το ευρωπαϊκό όχημα, με περισσότερη αυτοπεποίθηση» τόνισε σχετικά. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει να εισφέρει σημαντικά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα καθώς η Ευρώπη θα αναλαμβάνει αναβαθμισμένες ευθύνες και ρόλο σε διεθνή κλίμακα».

Κλείνοντας, εξέφρασε «τη βαθιά πεποίθηση ότι είναι στο χέρι μας με μια βοήθεια ακόμη από τους φίλους μας, να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ευρώπης καλλιεργώντας τις προϋποθέσεις που ήδη υπάρχουν και απελευθερώνοντας την επιχειρηματικότητα και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου». Όπως είπε ο κ. Καραμούζης: «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία, φιλικότητα προς το επιχειρείν, ανοικτές αγορές, σταθερό θεσμικό πλαίσιο, πολιτική συναίνεση γύρω από ένα επιθετικό πρόγραμμα αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων. Ας δούμε επιτέλους την κρίση και τις προκλήσεις της σαν μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ