2017-06-07 21:24:20
Φωτογραφία για Οι ευθύνες του ... αέρα
► Τα "Π" αποκαλύπτουν το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΓΕΝ για το δυστύχημα με την πτώση τουελικοπτέρου στην Κίναρο.

► Αποκλείονται κατ΄αρχάς η εκδοχή του ανθρώπινου λάθους από το πλήρωμα του μοιραίου Agusta Bell και η μηχανική βλάβη.

Απαντήσεις για τα αίτια που έσπρωξαν στον θάνατο τους δικούς τους ανθρώπους παίρνουν έναν και πλέον χρόνο μετά οι συγγενείς των τριών αξιωματικών οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Κίναρο, τα ξημερώματα της 11ης Φεβρουαρίου του 2016. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των "Παραπολιτικών", το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού παραδόθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς χαρακτηρίστηκε "απόρρητο" και συνοδεύτηκε από την επισήμανση στους αποδέκτες να μην διαρρεύσει το περιεχόμενο του.

Στο έγγραφο που πήραν στα χέρια τους οι συγγενείς αποκλείεται κατ΄ αρχάς η εκδοχή του ανθρώπινου λάθους από το πλήρωμα του μοιραίου Agusta Bell και μπαίνει έτσι οριστικό τέλος στα σενάρια περί άστοχου χειρισμού
. Παράλληλα όμως, αποκλείεται, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων, και το ενδεχόμενο της μηχανικής βλάβης, αφού, όπως προέκυψε από την έρευνα, το ελικόπτερο είχε συντηρηθεί σωστά και ήταν σε καλή κατάσταση. Αντίθετα, γίνεται λόγος για ανωτέρα βία και επισημαίνεται ότι οι καιρικές συνθήκες έσπρωξαν στον θάνατο τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού Αναστάσιο Τουλίτση, Κωνσταντίνο Πανανά και Λευτέρη Ευαγγέλου.

Οι έρευνες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έιχε αναλάβει να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας ήταν χρονοβόρες, καθώς συνέλεξαν προσεκτικά όλα τα στοιχεία ώστε να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι μεσολάβησε από την ώρα που το ελικόπτερο απονηώθηκε από την φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" στο πλαίσιο της άσκησης "Αστραπή" που βρισκόταν σε εξέλιξη τη μοιραία νύχτα, μέχρι που το στίγμα του χάθηκε από τα ραντάρ. Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ελικόπτερο δέχθηκε ριπή ανέμου και στη συνέχεια χτύπησε σε βράχο, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα.

Όπως επί λέξει αναφέρεται στην παράγραφο β΄ του πορίσματος, το συμβάν αποδίδεται σε "ανωτέρα βία, συγκεκριμένα σε αιφνίδιο και απρόβλεπτο γεγονός ή ακολουθία γεγονότων, που δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν στο σύνολο τους, συμπεριλαμβανομένων και των απρόβλεπτων και έντονων ριπών ανέμου τοπικά στη νήσο Κίναρο".

Ο ριπαίος άνεμος, γνωστός στη γλώσσα των χειριστών ελικοπτέρων, χαρακτηρίζεται από ένταση που μεταβάλλεται απότομα και παροδικά, ενώ το καιρικό αυτό φαινόμενο συμβαίνει πολύ κοντά στο έδαφος και κυρίως σε παραλίες. 

Μιλώντας στα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", ο Γιάννης Μαρακάκης, δικηγόρος των γονέων του Κωνσταντίνου Πανανά, εμφανίζεται επιφυλακτικός για τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, τονίζοντας ότι θα διερευνηθούν περαιτέρω οι συνθήκες της τραγωδίας. 

"Το δυστύχημα αποδίδεται, με βάση το πόρισμα του ΓΕΝ, σε αστάθμητους παράγοντες και δη σε ανωτέρα βία. Η πραγματικότητα ωστόσο μπορεί να περιέχει και δεδομένα που δεν αποτυπώνονται στο εν λόγω πόρισμα και δεν περιορίζονται στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες δεν ήταν ξαφνικές, αλλά ήταν ήδη γνωστές στο πλήρωμα από την αρχή της πτήσης. Σε κάθε περίπτωση, ο υποπλοίαρχος Πανανάς έπεσε εν ώρα καθήκοντος δίχως να τον βαραίνει η παραμικρή ευθύνη για το τραγικό αποτέλεσμα. Εξ ου και επιφυλασσόμαστε να διερευνήσουμε περαιτέρω τις ειδικές συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο των τριών αξιωματικών", τονίζει ο κ. Μαρακάκης.

ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ. Την ίδια ώρα, οι χήρες των άτυχων αξιωματικών προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με όσο κουράγιο τους έχει απομείνει μετά την βίαιη απώλεια των δικών τους ανθρώπων. Σε κάθε οικογένεια έχουν προταθεί δύο θέσεις στο Δημόσιο ως ελάχιστη ανταπόδοση της Πολιτείας στην προσφορά των αδικοχαμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του Λευτέρη Ευαγγέλου προτίμησε να κρατήσει τη θέση για την κόρη της, όταν ενηλικιωθεί, αφού εκείνη ήδη δουλεύει, ενώ η αδερφή του θα εργαστεί στο Πεντάγωνο. Στο Πολεμικό Μουσείο του Ναυπλίου θα προσληφθεί η χήρα του Κωνσταντίνου Πανανά, Μαριάννα Ζαφείρη. Δώδεκα ημέρες μετά το δυστύχημα, η Μαριάννα έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, που δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, αλλά πήρε το όνομα του. Ο Κωνσταντίνος Πανανάς junior είναι σήμερα 15 μηνών και μεγαλώνει με την απεριόριστη αγάπη της οικογένειας της μητέρας του, του ιερέα παππού του και των θείων του, Γιάννη και Παναγιώτη Ζαφείρη.

Ανάλογες θέσεις στο Δημόσιο έχουν προταθεί και στην οικογένεια του κυβερνήτη Αναστάσιου Τουλίτση, που πάλεψε να σώσει το ελικόπτερο, αλλά, όπως προκύπτει και από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, ο άνεμος ήταν πιο δυνατός. Το ελικόπτερο πετούσε σε χαμηλό ύψος, κρυμμένο πίσω από τον βραχώδη όγκο της νησίδας, καθώς η άσκηση "Αστραπή" προέβλεπε ότι έπρεπε να είναι αόρατο από εχθρικά πλοία. Ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης είχε στο ενεργητικό του 1.300 ώρες πτήσης, όπως και ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, με μεγάλη πείρα σε ανάλογες αποστολές. Νεότερος αλλά εξίσου ικανός ήταν καιο ανθυπασπιστής Λευτέρης Ευαγγέλου. 

Με προεδρικό διάταγμα που είχε υπογραφεί μετά το δυστύχημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, είχε απονεμηθεί ο βαθμός του αντιναυάρχου στους υποπλοιάρχους Αναστάσιο Τουλίτση και Κωνσταντίνο Πανανά και ο βαθμός του πλοιάρχου στον ανθυπασπιστή Λευτέρη Ευαγγέλου, που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.

Του ΑΘ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-02/06/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ