2017-06-09 16:06:11
Φωτογραφία για Κλιμακωτό μηχανισμό επιστροφών (clawback) στα φάρμακα φέρνει το υπουργείο Υγείας
Οι εκπρόσωποι της αγοράς είναι επιφυλακτικοί, αναμένοντας να προσδιοριστεί και το ποσοστό που θα καθορίζει και τη συμμετοχή στο clawback.

Αλλαγές στον υπολογισμό του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων στη δαπάνη (clawback), φέρνει το υπουργείο Υγείας.

IATRONET

Το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας προβλέπει επιστροφή μέρους των...επιστροφών στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται να πληρώνουν ολοένα υψηλότερη συμμετοχή στη συνολική δαπάνη.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση πως οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και το clawback για το 2017 θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ!

Η Αριστοτέλους εμφανίζεται πρόθυμη να κατανέμει το clawback σύμφωνα με το μερίδιο της αγοράς που κατέχει κάθε φαρμακευτική εταιρεία και ένα μέρος να ζητείται από εταιρείες που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων και συνέτειναν στην υπέρβαση της δαπάνης.


Υπό διαπραγμάτευση είναι διάφορα ποσοστά κατανομής του κόστους, ενώ αναμένεται να υπάρξει και μεταβατικό στάδιο. Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι clawback 70% έως 80% με βάση το μερίδιο αγοράς και το υπόλοιπο από την αύξηση των πωλήσεων.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς είναι επιφυλακτικοί, αναμένοντας να προσδιοριστεί το ποσοστό που θα καθορίζει και τη συμμετοχή στο clawback.

Χαρακτηρίζουν καθοριστική παράμετρο και τη διαμόρφωση του ετήσιου πλαφόν της δαπάνης, το οποίο είναι σήμερα στο 1,945 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται ανεπαρκές.

Συγκράτηση

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και “κλειστούς” προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία, προκειμένου να υπάρξει συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) καλεί την Πολιτεία να αντιληφθεί πως ο φαρμακευτικός κλάδος είναι μέρος της λύσης και ότι η βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας εξαρτάται σημαντικά από την βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών και την δυνατότητά τους να παρέχουν φάρμακα στους 'Ελληνες ασθενείς.

Το φάρμακο αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας και συμβάλλει στον τομέα της εργασίας υποστηρίζοντας 26.000 θέσεις εργασίας άμεσα και 86.000 θέσεις εργασίας έμμεσα.
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ